Hrvatska, Nekategorizirano

Centar za autizam bit će uspostavljen do kraja iduće školske godine

Stručni skup održan je u županijskoj vijećnici
Stručni skup održan je u županijskoj vijećnici

“Važnost pravovremene dijagnostike i rane intervencije kod osoba s poremećajem iz autističnog spektra” naziv je stručnog skupa održanog 25. travnja u Osijeku, a kojega je organizirala Škola za osposobljavanje i obrazovanje Vinko Bek, Osijek, budući Centar za autizam pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije.

Stručni je skup podijeljen na dva dijela: predavanja i okrugli stol, koja su namijenjena širokom spektru djelatnika sustava obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, prenosi Osijek.hr.

Podsjetimo kako je Grad Osijek s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom zdravlja i Osječko-baranjskom županijom sklopio Sporazum o suradnji u uspostavi Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Osijek kao i I. Dodatak Sporazumu o suradnji u uspostavi Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Osijek.

Navedenim Sporazumom uređuju se međusobni odnosi u oblikovanju i ostvarivanju uspostave Centra za potrebe djece, učenika i odraslih osoba s poremećajem iz autističnog spektra. Za uspostavu Centra koristit će se organizacijski i prostorni potencijali postojeće Škole za osposobljavanje i obrazovanje “Vinko Bek” sa sjedištem u Osijeku, Vinkovačka 3, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija.

U Sporazumu je određeno da će Grad Osijek sudjelovati u financiranju rekonstrukcije, odnosno izgradnje prostora sukladno posebno zaključenom ugovoru sufinancijera te financirati plaće za zaposlenike koji obavljaju poslove predškolskog odgoja i obrazovanja, a koji obuhvaćaju do dva edukacijsko-rehabilitacijska stručnjaka i jednog djelatnika medicinskog profila za rad s djecom koja imaju prebivalište na području Grada Osijeka u najviše dvije skupine.

Osječko-baranjska županija koja je osnivač Centra dostavila je Gradu Osijeku prijedlog Ugovora o sufinanciranju izgradnje objekta Centra za odgoj i obrazovanje, rehabilitaciju Osijek. Predmet Ugovora je reguliranje međusobnih odnosa ugovornih strana u svezi sufinanciranja izgradnje objekta Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Osijek.

Navedenim Ugovorom Grad Osijek obvezuje se sufinancirati izgradnju objekta Centra u iznosu od 1.500.000 kuna u 2016. godini. Preostali iznos do visine vrijednosti objekta, koji će biti utvrđen nakon provedenog postupka javne nabave, obvezuje se sufinancirati Osječko-baranjska županija. Osječko-baranjska županija osigurati će izradu projektne dokumentacije za izgradnju prostora prilagođenog potrebama djelatnosti Centra.

Planirani rok završetka radova na objektu Centra je kraj školske godine 2016/2017.