Aktivizam, Nekategorizirano

Institut Plavi svijet nastavlja s izvanškolskim radionicama za djecu s otoka Lošinja

Institut Plavi svijet i u mjesecu ožujku je nastavio izvanškolske aktivnosti kojima djeca s otoka Lošinja u dobi od 7-12 godina sudjeluju u nizu edukativnih radionica s različitim sadržajima iz područja prirodoslovlja.
Ovaj mjesec je posvećen velikim morskim kralježnjacima – kitovima, dupinima, morskim kornjačama i morskim psima. Djeca su imala priliku doznati više o anatomiji dupina i njihovom sustavu orijentacije (eholokaciji) kao i prijetnjama koje nepovoljno utječu na morske organizme i njihove ekosustave.

Na primjeru preparirane morske kornjače i dupina sudionici su imali priliku educirati se o najčešćim vrstama tih morskih organizama u Sredozemnom i Jadranskom moru. Također, djeca su imala priliku opipati preparirani primjerak, saznati nešto više o njihovoj anatomiji i prehrani, ali i uzrocima lošeg stanja Sredozemnog mora poput podvodne buke, prekomjernog izlova i zagađenja plastičnim otpadom.
U posljednjoj edukaciji u srijedu djeca su se imala priliku upoznati s još jednim znanstvenim alatom, a to je hidrofon. Hidrofon odnosno podvodni mikrofon znanstvenici Instituta Plavi svijet koriste kako bi snimili podvodne zvukove. Na radionici sudionici su imali priliku upoznati se s dijelovima hidorfona, načinom primjene, ali i saznati tko i što sve proizvodi podvodne zvukove i stvara buku te na koji način podvodna buka utječe na morske organizme.

Radionice se organiziraju u okviru projekta “Otoci u moru znanja” koji provodi Institut Plavi svijet u partnerstvu s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Institutom za oceanografiju i ribarstvo, Gradom Malim Lošinjem te udrugama Plavi svijet Vis i Geopark Viški arhipelag.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva UP.04.2.1.10.0151 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ u ukupnoj vrijednosti 1.534.268,40 HRK. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%). Planirano trajanje projektnih aktivnosti je 24 mjeseca, do kolovoza 2024.

Facebook stranica projekta Otoci u moru znanja