Aktualno, Hrvatska, Rad udruga

Bliži kraj provedbe projekta “Otoci u moru znanja”

Iako je ljeto tek pred vratima čime se intenziviraju aktivnosti na otvorenom koje su posebice važne djelatnicima Instituta Plavi svijet, ali i njihovim posjetiteljima, u kolovozu ove godine završava dvogodišnji projekt „Otoci u moru znanja“ .

Udružujući snage s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Institutom za oceanografiju i ribarstvo, Plavim svijetom Vis, Geoparkom Vis, Grad Mali Lošinj, Institut Plavi svijet provodi od aktivnosti u sklopu poziva “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a” od kolovoza 2022. godine. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta ‘Otoci u moru znanja’ je organizacija treninga od strane znanstvenih institucija za provoditelje edukacijskih aktivnosti udruga uključenih u projekt te putem osmišljavanja inovativnih i interaktivnih edukativnih sadržaja osposobljavanje udruge za provedbu niza aktivnosti kojima će se popularizirati znanost i tehnologija (STEM) i organizirati različiti programi edukacije iz područja prirodoslovlja za djecu i mlade s otoka Lošinja i Visa.

Tijekom dvije godine trajanja projekta, provedene su mnogobrojne aktivnosti, a koje su aktivnosti provedene u ovom završnom dijelu projekta, saznajte u nastavku. Institut Plavi svijet u svom edukacijskom centru o moru svaki tjedan organizira besplatna predavanja i radionice o velikim morskim kralješnjacima za grupe. Dosadašnja druženja i program edukacije za grupe otočke djece Plavi svijet Junior, Mali Plavi svijet te korisnike Odgojnog doma, zaokružena su organiziranim izletima brodom u potragu za dupinima.

Izvor/ fotografija ustupljena: Institut Plavi svijet (izlet – potraga za dupinima)

Udruge Geopark Viški Arhipelag i Plavi svijet Vis organizirale su na otoku Visu edukativni izlet brodom s radionicama na otoku Brusniku i Biševu za djecu iz Komiže.

Izvor/ fotografija ustupljena: Institut Plavi svijet (radionica na otoku Biševu)
Izvor/ fotografija ustupljena: Institut Plavi svijet (radionica na otoku Brusniku)

Svjetski dan morskih kornjača koji se obilježava 16. lipnja Institut Plavi svijet proslavio je prigodnom akcijom povratka oporavljene glavate želve Tamare u prirodu. Kornjaču Tamaru, koja se u Institutu oporavljala od pothranjenosti i iscrpljenosti, u more su ispratili posjetitelji, kao i stručni tim. Tim su činom, ali i edukativnom izložbom o biologiji i ekologiji morskih kornjača s naglaskom na njihov životni ciklus, prijetnjama s kojima se suočavaju i ulogu oporavilišta u zaštiti ovih ugroženih vrsta, u Institutu željeli educirati i podići svijet javnosti o potrebi zaštite morskih kornjača. Za djecu s otoka Lošinja bio je organiziran i edukativni izlet brodom.

Izvor/ fotografija ustupljena: Institut Plavi svijet (predavanje u lošinjskom centru o moru)
Izvor/ fotografija ustupljena: Institut Plavi svijet (radionica u lošinjskom centru o moru)

Prije završetka projekta “Otoci u moru znanja” i suradnje, bit će organizirana još poneko događanje poput obilježavanja Dana dupina te Dana otvorenih vrata udruga uključenih u projekt, stoga popratite web Instituta Plavi svijet kako biste se na vrijeme informirali i popratili događanja.