Aktivizam, Nekategorizirano

WWF oštro osuđuje incident namjernog ubijanja morske kornjače

wwf_cr– Ovakav čin namjernog i potpuno besmislenog ubijanja morske kornjače pokazuje nisko razvijenu svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta na našim prostorima te nam svima jasno daje do znanja da hitno moramo promijeniti pristup zaštiti morskih organizama. Morske kornjače stradavaju radi različitih ljudskih aktivnosti, primjerice diljem svijeta kao slučajan ulov tijekom ribolova, bivaju povrijeđene u kontaktu s plovilima ili ugibaju od progutanog plastičnog otpada koji pluta morima – objašnjava Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo u WWF Adriji.

Prema crnogorskom „Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta (Sl. list br. 76/06)“, morske kornjače spadaju u zaštićene vrste te je zabranjeno njihovo uznemiravanje, hvatanje i ubijanje.

– U današnje vrijeme konstantnog povećavanja turističkih aktivnosti na području Jadranskog mora, morske kornjače se sve češće susreću s ljudima što ponekad završava i s ovakvim sramotnim ishodom. Takvi incidenti ugrožavaju i samu percepciju Crne Gore kao poželjne turističke destinacije jer danas gosti sve češće biraju destinacije s očuvanim ekosustavima koji obiluju životom. Turistička ronjenja u kojima sretnemo morske kornjače ostaju zauvijek upamćena kao ona najbolja i često se ronioci vraćaju na ona mjesta na kojima postoji mogućnost susreta s tim životinjama. Čuvajmo morske kornjače jer su one ogledalo našeg ponašanja prema moru i nemojmo dopustiti da se unište ti prekrasni morski divovi koji su primjer spokoja morskih prostranstava – zaključuje Kanski.