Aktivizam, Nekategorizirano

Institut Plavi svijet započeo sa STEM radionicama

U mjesecu siječnju Institut Plavi svijet započeo je s aktivnostima grupe #PlaviSvijetJunior, pokrenute u okviru projekta Otoci u moru znanja, u kojem sudjeluju mladi istraživači od 13 – 18 godina s otoka Lošinja. Do sada su se okupili tri puta. Za početak su okupljene upoznali sa pojmom STEM-a, s temeljnim principima magnetizma i napravili nekoliko demonstracijskih pokusa.

Ovaj tjedan polaznike radionica su upoznali sa skrivenim svijetom stanica uz pomoć mikroskopa i lupa koje su također nabavili u sklopu projekta Otoci u moru znanja.

Mjesta ima i svi zainteresirani mogu se pridružiti u narednim radionicama! – navodi Institut Plavi svijet.

Otoci u moru znanja, projekt je Instituta Plavi svijet koji provodi u partnerstvu s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Institutom za oceanografiju i ribarstvo, Gradom Malim Lošinjem te udrugama Plavi svijet Vis i Geopark Viški arhipelag.

Cilj projekta je putem organizacije treninga od strane znanstvenih institucija za provoditelje edukacijskih aktivnosti udruga uključenih u projekt te putem osmišljavanja inovativnih i interaktivnih edukativnih sadržaja osposobiti udruge za provedbu niza aktivnosti kojima će se popularizirati znanost i tehnologija (#STEM) i organizirati različiti programi edukacije iz područa prirodoslovlja za djecu i mlade s otoka Lošinja i Visa.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva UP.04.2.1.10.0151  „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ u ukupnoj vrijednosti 1.534.268,40 HRK. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%). Planirano trajanje projektnih aktivnosti je 24 mjeseca, do kolovoza 2024.