Hrvatska, Nekategorizirano

Institut Plavi svijet: Kod Lošinja pronađen veliki uginuli kit

Foto: Plavi svijet
Foto: Plavi svijet

– Uginulog velikog kita (Balaenoptera physalus) duljine 11,7 metara, koji je strogo zaštićena životinja, pronašao je i potkraj siječnja izvukao lošinjski koćar s dna mora kod Lošinja, a djelatnici Instituta Plavi svijet pregledali su ga i izmjerili te pokrenuli akciju kako bi se sačuvao kitov kostur, objavio je Institut Plavi svijet.

Djelatnici Instituta pregledali su i izmjerili uginulu životinju, koju je koćar doteglio do otočića Male Orjule te su utvrdili kako se radi o ženki velikog kita.

S obzirom da je veliki kit u početku siječnja opažen kod Rovanjske, u tom institutu pretpostavljaju da se radi o istoj životinji.

Ističu da je riječ, iako je impresivne veličine, o mladoj životinji. Kad se okote, veliki kitovi već su dugački 5 do 6 metara. Mladunci ostaju s majkom 6 do 8 mjeseci i brzo rastu, pa su u vrijeme odvajanja od majke već dugački 10 do 12 metara. Veliki kit jedini je kit usan (Mysticety) koji trajno obitava u Mediteranu i povremeno se pojavljuje u Jadranu.

Pri pregledu životinje nisu pronađene vanjske ozljede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti. Životinja je, navode, djelovala mršavo, pa pretpostavljaju da je uginula od iscrpljenosti. Na tijelu je pronađeno više parazitskih kopepodnih rakova, što upućuje na smanjenu otpornost imunološkog sustava.

Budući da je kit pronađen pored Lošinja, Institut Plavi svijet pokrenuo je akciju kako bi se sačuvao njegov kostur.

S obzirom na veličinu životinje i lokaciju pronalaska, izvlačenje na obalu i prijevoz do neke prikladne lokacije na kojoj bi se poštujući sanitarne i veterinarske propise mogla izvršiti obdukcija i čišćenje kostura, nije bilo moguće. Stoga su odlučili životinju ostaviti u moru, kako bi se kostur očistio prirodnim procesom biološke razgradnje mekih tkiva.

Uginuli kit je omotan čvrstom mrežom i konopima kako bi se sačuvale sve kosti te je potopljen u more kod Lošinja na dubinu od oko 20 metara.

Tijekom idućih mjeseci istraživači će to mjesto redovito obilaziti i nadzirati i pokušati dokumentirati proces razgradnje kita.

Veliki kit je strogo zaštićena životinja, pa je Institut Plavi svijet o pronalasku uginule jedinke i lokalitetu na kojem je potopljena obavijestio sve nadležne institucije – Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Javnu ustanovu Priroda, Lučku kapetaniju Mali Lošinj i Pomorsku policiju.

O svemu su izvijestili i Grad Mali Lošinj i Turističku zajednicu Malog Lošinja.

Iz “Plavog svijeta” još napominju da se akcija odvijala u zimskim uvjetima, da su im pomogle brojne organizacije i pojedinci te da je organizacija i akcija potapanja trajala svega jedan dan, a sudjelovali su ronioci Instituta, DVD-a Lošinj, KPD INA iz Kostrene te Elektroprimorje sa svojim plovilom. (hina)