Hrvatska, Nekategorizirano

Ispred Sabora održana prosvjedna akcija za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Prosvjedna akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ispred Hrvatskog sabora. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
Prosvjedna akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ispred Hrvatskog sabora. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

– Civilne udruge, aktivisti i političari u petak su pred Saborom organizirali prosvjed kojim, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog, zahtijevaju od saborskih zastupnika i Vlade ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji do kraja ove saborske sjednice u cilju da se ženama i djevojčicama u Hrvatskoj osigura konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Ispred Sabora organizatori su postavili plakat na koji zastupnici mogu dati potpis za ratifikaciju Istanbulske konvencije, a cilj je toga, kazala je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, vidjeti iz kojih su političkih opcija zastupnici spremni glasati za ratifikaciju.

Od zastupnika traže da preuzmu odgovornost za ratifikaciju Istanbulske konvencije, a samim time i sustavnu zaštitu svih žena Hrvatske od rodno uvjetovanog nasilja, a njihovi potpisi jamčit će da će aktivno zahtijevati ratifikaciju i za nju glasati. Nakon prosvjedne akcije hrvatskoj javnosti predočit će popis klubova, zastupnice i zastupnike koji su preuzeli odgovornost za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Pored plakata za potpisivanje postavljeni su plakati sa zabrinjavajućom statistikom, poput one da femicid čini od 25 do 30 posto svih ubojstava, da je svaka treća žena u Hrvatskoj doživjela ekonomsko nasilje u partnerskom odnosu te da svakih 15 minuta u Hrvatskoj bude zlostavljana jedna žena.

U akciju su se uključili brojni aktivisti, političari i stručnjaci među kojima su Sanja Sarnavka, Vesna Pusić, Rada Borić, Anka Mrak Taritaš, Sabina Glasovac, Mirela Holy, Bojan Glavašević, Goran Aleksić, Davor Bernardić, Boris Jokić i Jadranka Sloković.

“Danas smo ovdje kako bismo obilježili sutrašnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ove godine je naš ključni zahtjev da se ratificira Istanbulska konvencija do kraja godine i da u ovom trenutku kad se raspravlja o proračunu, uđe u proračun za narednu godinu”, naglasila je Benčić.

Ne radi se o rodnoj ideologiji već o konkretnim stvarima – novcu

Kazala je da za ratifikaciju konvencije neće biti samo jedna manja radikalna manjina te je izrazila uvjerenje da će i HDZ na kraju biti za ratifikaciju kao i većina oporbe.

“Nitko od mainstream političara ne misli da je u pitanju rodna ideologija ili problem ili da postoji teorija zavjere. Oni zapravo samo to vješto koriste kako bi izbjegli još jednu godinu povećati proračun za zaštitu žena i djevojčica od nasilja. Ako to sada ne uđe u proračun i izglasa se naknadno, oni to najvjerojatnije neće staviti niti u rebalans, nego će tek ući u proračun za 2019. Ne radi se o rodnoj ideologiji, već o konkretnim stvarima – novcu koje treba odvojiti za skloništa za žene, SOS linije, stručnu pomoć žrtvama seksualnog nasilja te odlučnost da se počinju provoditi svi oni instrumenti zaštite od seksualnog uznemiravanja i drugačiji način tretmana žena u kaznenim postupcima za seksualno nasilje”, ustvrdila je Benčić.

Kazala je da plakat potpisuju zastupnici oporbe. Neki zastupnici iz Mosta, kaže, su za ratifikaciju Istanbulske konvencije, no kao stranka još nemaju jedinstven stav. U HDZ-u su, kaže, također podijeljeni stavovi, jedinstven stav nije dozreo, a mišljenja je da nije dozreo kako to sada ne bi ušlo u proračun, a ne zato što se netko boji rodne ideologije.

Benčić je pojasnila da se ratifikacijom Istanbulske konvencije po prvi puta utvrđuje financijska obveza države prema žrtvama nasilje, ako država nije postavila sve mehanizme za zaštitu žrtve od nasilja. Također, traži se od zemlje da u kazneni zakon uvede određena kaznena djela genitalnog sakaćenja, seksualnog uznemiravanja, seksualnog nasilja i fizičkog nasilja. Traži i da država uloži u skloništa dostupna u svim regijama Hrvatska i telefonske linije te dostupnost stručne pomoći za žrtve seksualnog nasilja.

Bernardić: Plenković treba izvršiti svoje obećanje

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić podsjetio je na predizborno obećanje premijera Andreja Plenkovića o ratifikaciji konvencije, zatraživši da to obećanje i izvrši.

“Raste smrtnost žena, nasilje u obitelji, a protiv toga se možemo boriti samo efikasnim mjerama. Istanbulska konvencija donosi čitav niz pravila i mjera za borbu protiv svakog oblika nasilja, a pogotovo nad ženama, koji je najprisutniji i u Hrvatskoj i svugdje u svijetu”, poručio je.

“Plenković i njegova Vlada poznati su po tome da stoje na mjestu i ne rade ništa i vode se onom starom – ukoliko ništa ne radimo, vjerojatno ne možemo ništa niti pogriješiti”, ustvrdio je predsjednik SDP-a.

Nitko neće nakon ove konvencije prestati  biti muškarac ili žena ili bilo što drugo

Bivši voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme Boris Jokić poručio je da je izrazito važno da Hrvatska potpiše konvenciju zato što ona treba osigurati adekvatnu zaštitu žena.

“Sve druge stvari ulaze u sferu ideologije. Kao civilizirana demokratska zemlja koja teži zapadnim civilizacijskim standardima trebamo je potpisati. Rod je riječ i pojam, ne treba se toga bojati, nitko neće nakon ove konvencije, ako bude usvojena, prestati biti muškarac, žena ili bilo što drugo. Radi se o zaštiti ženskih prava i sprječavanju nasilja nad ženama, to je jedini razlog potpisivanja konvencije”, kazao je.

Odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da bauk rodne ideologije kruži Hrvatskom, a nitko zapravo ne zna o čemu se tu zapravo radi. Tu nema nikakvog sadržaja koji je protivan svemu onome što smo mi dosad u svojim zakonu i Ustavu usvojili”, dodala je. (Hina)