Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

Brza provjera točnosti i utemeljenosti izjava javnih osoba

Trenutno je u svijetu 47 neaktivnih portala za provjeru točnosti informacija

Faktograf, zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, pokrenut je uoči parlamentarnih izbora 2015., a služi za provjeru točnosti informacija.

Fact-checking ili provjera istinitosti informacija, kao usko specijalizirani tip novinarstva u svijetu, metodom provjere činjenica i korištenja pouzdanih izvora procjenjuje točnost i utemeljenost izjava javnih osoba. Broj internetskih portala za provjeru istinitosti informacija objavljenih u medijima ove je godine širom svijeta dosegao gotovo stotinu, objavio je Duke Reporters’ Lab u svom godišnjem izvještaju, piše Matija Mrakovčić za Kulturpunkt.

PROVJERA Diljem svijeta, u 37 različitih zemalja, trenutno je aktivno 96 stranica za provjeru medijskih informacija i izbornih obećanja, što označava porast od 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najveći broj ih je registriran u Sjevernoj Americi (47), potom u Europi (27), ali postojanje takvih medija zabilježeno je na svim kontinentima, u Africi pet, u Aziji sedam, dva u Australiji te osam u Južnoj Americi.

FENOMEN Izvan SAD-a gdje je 90 posto stranica u vlasništvu novinskih organizacija, većinu su medija u protekloj godini pokrenule organizacije civilnog društva koje nisu povezane s izdavačkim kućama te su tako utjecale i na podizanje razine novinarstva i nadziranja vlada.

Također, trenutno je u svijetu 47 neaktivnih portala za provjeru točnosti informacija, no njihova se aktivnost, prema izvještaju, očekuje iniciranjem izbornih kampanja u domicilnim zemljama. U kontekstu SAD-a, najpoznatiji je primjer neovisne internetske stranice PolitiFact koja djeluje i na nacionalnoj i na lokalnim razinama: protekle je godine pokrenuta u još šest saveznih država.

Kao što je rečeno, izvan SAD-a, gotovo polovica aktivnih projekata povezana je s nevladinim, neprofitnim i aktivističkim grupama fokusiranim na građansku participaciju, transparentnost i odgovornost vlada. Nekoliko njih radi u gerilskim uvjetima, pogotovo u konfliktnim zonama i u zemljama gdje su zamagljene linije između nezavisnih medija, aktivista i opozicijskih političkih stranaka.

PROFESIONALCI Većina stranica koje nisu povezane s medijskim organizacijama u svojim redakcijama imaju profesionalne novinare ili partnere putem čijih informativnih kanala distribuiraju sadržaj.

Izvještaj je uključio i tri aktivne i dvije neaktivne regionalne inicijative. Prvi takav projekt u regiji je Istinomer, aktivistički pothvat udruge CRTA iz Beograda koja je izgradila i održava interaktivni portal za citiranje, analizu, ocjenjivanje i komentiranje važnih izjava političara i drugih javnih osoba. Istinomer uređuje tim novinara, političkih analitičara, drugih stručnjaka i aktivnih građana. Istinomer je osmislila i uređuje udruga Zašto ne s ciljem usmjeravanja političkog i javnog diskursa u Bosni i Hercegovini k promociji političke odgovornosti kao temeljnog principa demokracije. Istinomjer surađuje sa sličnim inicijativama u regiji pa je tako sudjelovao u razvijanju platforme u Makedoniji (Vistinomer.mk, koja pak nije uključena u izvještaj), te Crnoj Gori i Albaniji.

KOME DATI GLAS Faktograf, zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, pokrenut je uoči parlamentarnih izbora 2015. godine sa željom da građanima koristi kao još jedan izvor informacija u formiranju odluke o tome kome dati svoj glas, a nakon izbora prati rad Vlade i donosi analize i kolumne o aktualnim društveno-političkim fenomenima.

Zanimljivost je izvještaja da nije zabilježen niti jedan primjer sličnih inicijativa u Sloveniji, kao ni u Austriji ili Grčkoj, od nama bližih zemalja.