Aktualno, Nekategorizirano

Izbjeglice preživljavaju u katastrofalnim uvjetima

– Još uvijek je na desetke tisuća izbjeglica u zemljama Balkana i ponekad preživljavaju u upravo katastrofalnim uvjetima, upozorava predsjednik njemačkog ogranka Caritasa prelat Peter Neher. Na godišnjoj konferenciji za novinare se u Berlinu pozvao na brojke Ujedinjenih naroda kako više od 50 tisuća izbjeglica na Balkanu trenutno živi u nužnim smještajima jer se uopće boje otići u službena prihvatilišta. To je zapravo posljedica sporazuma EU sa Turskom jer se boje protjerivanja nazad u Tursku. Umjesto toga, nadaju se da će se negdje pojaviti pukotina u “tvrđavi Europe” kroz koju će moći proći prema sjeveru kontinenta, prenosi SEEbiz.

Caritas upozorava Europsku uniju kako mora više pomoći zemljama poput Grčke jer ona jedva može podmiriti potrebe izbjeglica. Ali ova humanitarna organizacija je oštrim riječima napala i razne sporazume o izbjeglicama sa trećim zemljama. EU ne smije jednostavno prebaciti vlastitu odgovornost na druge zemlje poput Libije i to tako da joj ponudi više novca kako bi bolje čuvala svoje granice.

– Ne smijemo prepustiti autoritativnim režimima ili politički nestabilnim i čak praktično raspadnutim zemljama da za nas izvlače kestene iz vatre, kaže Neher.

Isto tako ne može razumjeti da se izbjeglice iz Afganistana tjera u njihovu domovinu. Svatko tko zna što se dešava u toj zemlji zna da talibani sve više šire područje pod svojim nadzorom i da je u Afganistanu stanje sve teže, iz dana u dan.