Aktivizam, Nekategorizirano

Izložba aktivističkog dizajna Goge Golik u HDD galeriji

Dizajnerica vizualnih komunikacija Goga Golik na izložbi “Naša borba za ljudska prava”, koja se otvara 25. veljače u HDD galeriji, predstavlja pregled svojih radova nastalih za aktivističke kampanje i projekte od ranih 2000-ih do danas.

Riječ je o svojevrsnoj retrospektivi njezinog 20-godišnjeg dizajnerskog rada, na temu rodne ravnopravnosti, rodno uvjetovanog nasilja, borbe za ljudska prava i protiv obiteljskog nasilja.

Ponajprije su to projekti rađeni za udrugu B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipiran), ali i druge organizacije i srodne inicijative kao što su Kuća ljudskih prava, Zaklada Solidarna i inicijativa SpasiMe.

Po riječima Marka Goluba, u skladu s njihovim zagovaračkim, aktivističkim i edukacijskim karakterom, to su mahom projekti vrlo intenzivne, gotovo uznemirujuće komunikacijske snage.

Bez obzira na to je li riječ o plakatima, publikacijama, kampanjama i slično, dizajn vizualnih komunikacija tu nije samo u ulozi informiranja o nekom sadržaju, nego su oni vrlo često utjelovljenje istog tog sadržaja, a sam plakat, knjiga ili kampanja jest akcija, konfrontacija, intervencija u javni prostor i u javni diskurs, objasnio je u predgovoru izložbe.

Golub smatra kako nas ti radovi ne ostavljaju ravnodušnima, već provociraju i razbuđuju, uvijek nas iznova podsjećajući kako borba za (rodnu) ravnopravnost, borba za ljudska prava i slično, nikada nije izborena “nego je iza naših kućnih pragova, u našim medijima i institucijama, sustavno ukorijenjena neravnopravnost i obespravljenost”.

Podsjeća kako Golik ima opsežan portfolio i s drugih područja od onih naznačenih izložbom, od produkt dizajna, preko oblikovanja ambalaže proizvoda široke potrošnje do oglašavanja (Bruketa&Žinić, Imago, Futura DDB, Nukleus).

Golub kaže kako je njena pozicija tim više zanimljiva, jer i u aktivističkim i komercijalnim agencijskim radovima samosvjesno koristi manje ili više isti jezik, ali njime govori sasvim različite stvari.

“Oglašivačke i marketinške kampanje vrlo, vrlo često igraju na kartu rodnih stereotipova, etabliranih društvenih normativa, objektivizacije ženskog lika i tradicionalističkih ideja o obitelji, a u aktivističkom dizajnu Goge Golik sve ovo nalazimo filtrirano kroz različite oblike parodije i subverzije”, ocijenio je.

U svom tekstu o izložbi Sanja Sarnavka izrazila je zadovoljstvo što će se na izložbi vidjeti koliko je umijeća i znanja u njenom dizajnerskom stvaralaštvu, “o temi koja nije nimalo seksi. U kojoj ima puno tuge, ljutnje i otpora, u kojoj se pokušava rušiti predrasude i pokazati da su žene vrijedne uvažavanja, pružanja jednakih mogućnosti, nediskriminacije”.

Zbog pandemijskih uvjeta, izložba neće imati formalno otvorenje, a ostat će otvorena do 11. ožujka. (Hina)