Aktivizam, Nekategorizirano

Izložba fotografskih portreta izbjeglica u Hrvatskoj “Oni//They” u Karlovcu

Na karlovačkom Starom gradu Dubovcu u srijedu se otvara izložba fotografija pod naslovom “Oni // They” koja prikazuje izbjeglice koji žive u Hrvatskoj i njihove životne priče, priopćio je Gradski muzej Karlovac.

Autori fotografija, poznati hrvatski fotografi Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec portretirali su četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana koji sada žive u Hrvatskoj, a tim su portretima, koji se sada predstavljaju karlovačkoj publici, dali svoje viđenje njih i njihovih životnih priča, piše u najavi otvorenja.

Riječ je o izložbi iz popratnog programa Festivala tolerancije, organiziranoj pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice (JRS).

“Izložba je nazvana ‘Oni // They’ jer se bavi načinom na koji se odnosimo prema ‘drugima’. Često ih ne želimo pustiti u svoje živote. Posjetitelji na svakoj fotografiji mogu pročitati kratke isječke koji otkrivaju djelić proživljenih iskustava osoba s fotografija”, objašnjava autor koncepta izložbe i producent Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec.

Fotografkinja Mare Milin napravila je uvodne fotografije izbjeglica. Ivan Posavec i Ana Opalić prikazali su uspomene izbjeglica, kao i njihovu svakodnevicu u Hrvatskoj, dok je fotograf Stanko Herceg usmjerio pažnju na ruke izbjeglica kako bi putem njih prenio njihove emocije.

Kustos izložbe Igor Čulig odabir Dubovca kao mjesta za ovu posebnu izložbu smatra dobrim jer je taj srednjovjekovni stari grad najistaknutiji dio karlovačke panorame s jedinstvenim vidikovcem “s kojeg se vidi teritorij dvaju povijesnih carstvava i triju suvremenih država te se pogled tako pruža na granice koje ‘Oni’ prelaze”.

Organizator izložbe je Gradski muzej Karlovac, a na večerašnjem otvorenju bit će autor izložbe Hrvoje Pukšec i fotograf Stanko Herceg. Izložba će biti otvorena do 30. rujna. (Hina)