Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Izvan fokusa u Karlovcu otvorila najveći regionalni festival fotografije

Izvor i foto HINA
Izvor i foto HINA

Svečanošću otvorenja i izložbom ‘Skrivene tajne Brijuna’ Marka Vrdoljaka otvoren je u ponedjeljak na starom gradu Dubovac u Karlovcu najveći regionalni festival fotografije “Foto dani mladih”, koji je s radom započeo 16. ovog mjeseca i trajat će do 27. kolovoza, a sinoć je započeo i natjecateljski program za četrdeset sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.

Filip Trezner, direktor festivala FDM i predsjednik udruge Izvan fokusa, koja je organizator festivala, poželio je da sudionici iskažu svoje vještine i kreativnost, te da nam uspješno predstave Karlovac iz perspektive mladih kreativnih fotografa, a izložbe njihovih radova, sadašnjih i iz prethodnih godina, moći će se ovih dana vidjeti na promenadi, u Gradskom muzeju, Galeriji Zilik i na Starom gradu Dubovcu.

U ime ministra turizma Antona Klimana savjetnica ministarstva Božica Lapić pozdravila je organizatore i sudionike te rekla da na otvorenju sve pršti od energije, da ona pridonosi promociji povjesne i kulturne baštine i prirodnih ljepota Hrvatske, te da potvrđuje izreku da jedna fotografija vrijedi više od tisuću riječi. U posljednje vrijeme, dodala je, ankete stranih medija pokazuju da je Hrvatska jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, a fotografija je, pored doživljaja koji gosti ponesu iz Hrvatske, neizostavni sadržaj cjelokupnog dojma, te izrazila uvjerenje da će ovi mladi fotografi sada i u budućnosti pridonijeti još boljoj promociji Hrvatske.

Pomoćnik ministra kulture Davor Trupković predstavio je nekoliko aktualnih projekata vezanih za revitalizaciju starih gradova u Šibeniku, Dubrovniku, Trogiru i Karlovcu, te je izrazio zadovoljstvo što se festival Foto dani mladih održava upravo u ambijentu Starog grada Dubovca.

Željko Šančić je u ime Karlovačke županije poželio sudionicima natjecateljskog programa “čist objektiv, oštro oko i dobar osjećaj za aktualni trenutak”, te je i za godine pred nama obećao pomoć Karlovačke županije u organizaciji te vrijedne manifestacije.

Gradonačelnik Damir Jelić naglasio je da se najljepši motivi nalaze u srcu, te da je Karlovčanima kao domaćinima posebno zanimljivo vidjeti kako gosti, sudionici festivala, vide grad Karlovac i njegove posebnosti. Podsjetio je Jelić okupljene da karlovačka Turistička zajednica u svom promotivnom radu koristi fotografije nastale na prošlogoidišnjim Foto danima mladih i pohvalio i njihov rad i suradnju.

Nikola Silić iz Beograda i Domagoj Pintarić iz Zagreba, obojica iz Studija smijeha, nasmijali su publiku do suza. Nikola je priznao da on ne zna ništa o fotografiji, ali zna da nitko, baš nitko nije zadovoljan s onom na svojoj osobnoj karti, jedino što kad osobna istekne, nakon desetak godina, uvijek možemo čuti uzdah, “oh kako sam bio lijep”. Nad humorom Pintarića zamislit će se reklamni fotografi, jer nema sumnje da se oni trude, pa bi im moglo biti čudno kako je uspjelo Pintariću grohotom nasmijati publiku kad je govorio o “debilitetu reklamnih fotografija i filmova”, npr. onima o deterdžentima, noževima i zubnim pastama.