Aktualno, Nekategorizirano

Novi program Festivala tolerancije i UNHCR-a na društvenim mrežama

Od idućeg tjedna, svakog ponedjeljka, srijede i petka, u sklopu novog programa ‘Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju…’ objavljivat će se preporuke za besplatne online projekcije filmova na temu izbjeglica.

“Danas više nego ikada znamo koliko znači dom. Mjesto sigurnosti, utjehe, intimnosti i sreće. Brojni ljudi, njih sedamdeset milijuna u cijelom svijetu, nemaju dom. Korona virus i jaki potres U Zagrebu su ih istisnuli iz medija, no oni nisu nestali”, izjavila je u povodu novog programa Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Rekla je kako se njihovi filmski prijedlozi na emotivan način bave pitanjem izbjeglica i izbjeglištva, a donose se za duge dane izolacije u nadi da će solidarnost i empatija koji su sada svima više nego potrebni, ojačati i naći put u naše društvo.

Prvi od dvadesetak filmova u programu je pobjednik prestižnog festivala u Sundanceu, film “Zadnji u Alepu” Ferasa Fayyada, a na rasporedu je 6. travnja na online platformama Festivala Tolerancije – Facebook Fan Pageu, Instagramu i Twitteru,

“Zapanjujući dokumentarac i primjer terenske reportaže koja ostavlja bez daha, prati međunarodno priznate Bijele kacige, organizaciju običnih građana koji prvi hrle prema eksplozijama u nadi da će spasiti živote svojih sugrađana”, ističe se u najavi.

Film je bio prikazan na 12. Festivalu tolerancije, a sada se nudi putem Restartove akcije Doku–izolacija.

Program se nastavlja u srijedu, 8. travnja, nagrađivanim filmom “Uvoz”, redateljice Ene Sendijarević, premijerno prikazan u Cannesu 2016. godine, u čijem je fokusu mlada bosanska izbjeglička obitelj koja završava u malom nizozemskom selu.

U petak, 10. travnja, Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju film “Borders” kojeg potpisuje Mathangi “Maya” Arulpragasam, globalno poznata kao M.I.A, glazbenica i aktivistica koja svojim radom kontinuirano upozorava na probleme izbjeglica, a koja je i sama bila izbjeglica.

“Svakodnevni je život potpuno stao, ali ratovi i proganjanje nisu prestali. I dok se cijeli svijet ujedinio u borbi protiv korona virusa, ljudi i dalje bježe iz svojih domova u potrazi za sigurnošću”, podsjećaju iz UNHCR-a.

“Mjere koje su neke zemlje usvojile mogle bi u potpunosti onemogućiti pristup pravu na azil, stoga ne smijemo zaboraviti na one koji bježe od rata i proganjanja”, dodaju.

Po riječima Giuseppea Di Care, predstavnika UNHCR-a u Hrvatskoj, najgore krize zahtijevaju ono najbolje od čovječanstva, a baš kao i svima nama, solidarnost i suosjećanje sada su i izbjeglicama potrebniji nego ikad prije. (Hina)