Hrvatska, Nekategorizirano

UNHCR i hrvatski olimpijci pozivaju građane na solidarnost s izbjeglicama

kampanja-2016-06-20-13h00m35s705U povodu Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja, UNHCR, UN-ova Agencija za izbjeglice u ponedjeljak je upozorio na tešku situaciju u kojoj se nalazi 65,6 milijuna osoba prisiljenih zbog sukoba, nasilja i progona napustiti svoje domove, zbog čega je lani pokrenuo globalnu kampanju #UzIzbjeglice kako bi pokazali da u svijetu postoji solidarnost s izbjeglicama, a u Hrvatskoj su joj se pridružili poznati olimpijci Zoran Primorac, Damir Martin, Tonči Stipanović, Antonija Mišura Sandrić i Dubravko Šimenc.

Prema izvješću o globalnim trendovima koje je u ponedjeljak objavio UNHCR, lani je prisilno raseljavanje u svijetu dosegnulo najvišu zabilježenu razinu.

Svaka 113. osoba u svijetu je raseljena, a od ukupno 65,6 milijuna prisilno raseljenih, više od polovice su djeca. Ova kriza najviše pogađa države u neposrednoj blizini sukoba, a čak 84 posto izbjeglica se nalazi u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Više od polovice izbjeglica dolazi iz tri države. Iz Sirijske Arapske Republike pobjeglo je 5,5 milijuna ljudi, iz Afganistan 2,5 milijuna, a iz Južnog Sudana, u kojem se upravo odvija najveći novi val raseljavanja s dvije trećine izbjeglica mlađih od 18 godina, 1,4 milijuna.

“Po svim mjerilima, ovo je neprihvatljiv broj i on govori glasnije no ikad o potrebi za solidarnošću i zajedničkim ciljem kako bi spriječili i riješili krize te zajedno osigurali da izbjeglice, unutarnje raseljene osobe i tražitelji azila u svijetu dobiju odgovarajuću zaštitu i skrb dok se traže rješenja”, rekao je UN-ov Visoki povjerenik za izbjeglice Filippo Grandi.

Obilježavanjem Svjetskog dana izbjeglica odaje se čast njihovoj snazi, hrabrosti i ustrajnosti te se podsjeća javnost da svatko može dati svoj doprinos, posvetiti svoje vrijeme, donirati, sprijateljiti se te pružiti podršku izbjeglicama.

U okviru kampanje #UzIzbjeglice, UNHCR uz pomoć građana poziva vlade diljem svijeta da svakoj obitelji izbjeglica osiguraju sigurno mjesto za život, pravo na rad i učenje novih vještina, a njihovoj djeci pristup obrazovanju. Kampanja će se nastaviti do 2018., kada će Opća skupština UN-a razmotriti Svjetski pakt za izbjeglice s ciljem povećanja pravednosti i podjele odgovornosti pri upravljanju izbjegličkom krizom.

U suradnji UNHCR-a s Hrvatskim olimpijskim odborom i Hrvatskim klubom olimpijaca snimljen je video koji objašnjava tešku situaciju osoba prisiljenih na bijeg iz svojih domova da bi sačuvali svoje živote i živote svojih obitelji.

“Video govori o temeljnim ljudskim vrijednostima, a to su mir, prihvaćanje i solidarnost. Ja sam uz izbjeglice. Moramo biti tu jedni za druge”, izjavio je hrvatski olimpijac Zoran Primorac.