Hrvatska, Nekategorizirano

Izložbu "Anne Frank " vratiti u šibensku školu

Ministarstvo stoga iskazuje žaljenje zbog povlačenja izložbe i nepotpuno sagledanih posljedica koje je ta nepromišljena odluka prouzročila u javnosti
Ministarstvo stoga iskazuje žaljenje zbog povlačenja izložbe i nepotpuno sagledanih posljedica koje je ta nepromišljena odluka prouzročila u javnosti

Šibensko-kninski župan Goran Pauk, izjavio je u petak navečer kako podupire takav stav Ministarstva te predlaže da u njoj sudjeluju šibenski učenici, prenosi SEEbiz.
Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost međunarodna je putujuća izložba o Anni Frank, židovskoj djevojčici i njezinoj obitelji prije i tijekom Drugoga svjetskog rata. Uz osnovni dio izložbe, izložba se sastoji i od dijela koji posjetitelje informiraju o povijesnim događajima, dječjim žrtvama rata te kršenju ljudskih prava u različitim zemljama, a te ‘lokalne panele’ postavljaju posebno organizatori u svakoj zemlji. Osim u Hrvatskoj, ova izložba bila je postavljena u 40 zemalja diljem svijeta.
Organizator izložbe u Hrvatskoj je udruga Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju (HERMES) u suradnji s Kućom Anne Frank (Amsterdam, Nizozemska)’, navodi se u priopćenju Ministarstva obrazovanja.

U Tehničkoj školi Šibenik izložba je otvorena 17. siječnja, međutim, istoga je dana povučena. Kako bi o razlozima povlačenja utvrdilo sve relevantne činjenice, Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje od ravnatelja Tehničke škole Šibenik, kao i od udruge HERMES. Ravnatelj škole Josip Belamarić i koordinator izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ Tvrtko Pater, u svojim su očitovanjima iznijeli činjenice i okolnosti vezane uz taj događaj.

Po svemu sudeći, kažu u ministarstvu, prijepor je nastao zbog manjkave komunikacije temeljene na pretpostavkama i nepotpunim informacijama. Ministarstvo stoga iskazuje žaljenje zbog povlačenja izložbe i nepotpuno sagledanih posljedica koje je ta nepromišljena odluka prouzročila u hrvatskoj javnosti, pa i šire. Činjenica da je od 2013. do danas izložba ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ u Hrvatskoj uspješno prikazana 23 puta i da ju je vidjelo 40.000 posjetitelja, pokazatelj je da je Hrvatska senzibilizirana za žrtve holokausta i da je taj događaj duboko urezan u njezino pamćenje jer je i sama u svojoj nedavnoj prošlosti na putu k samostalnosti i međunarodnom priznanju iskusila neopisivu patnju i podnijela neizrecivu žrtvu, naglašavaju iz Ministarstva.

Ministarstvo stoga poziva ravnatelja škole i predstavnike udruge HERMES da međusobno izglade nesuglasice i prijepore te u Tehničkoj školi Šibenik u što skorije vrijeme, kao što su prethodno dogovorili, ponovno upriliče izložbu ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’. U tom slučaju nužno je u međusobnoj komunikaciji temeljitije se upoznati s ciljevima i ključnim porukama izložbe’, stav je Ministarstva znanosti i obrazovanja.