Hrvatska, Nekategorizirano

U Šibeniku prekinuta izložba o Anni Frank

izlozba_crHrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) organizirala je s Kućom Anne Frank u Amsterdamu međunarodnu izložbu ‘Anna Frank – povijest za sadašnjost’ koja će obići 40 europskih gradova. Tek što je izložba 17. siječnja otvorena u Tehničkoj školi u Šibeniku, već se iselila. Kako prenosi TRIS, razlog tomu je odbijanje ravnatelja Josipa Belamarića, koji nije pristao na to da u sklopu izložbe objesi panoe koji se odnose na Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu. Izložba koja je u Šibeniku trebala biti otvorena do 10. veljače već je na putu prema Čakovcu.

– Mi smo htjeli izložbu o Anni Frank i Holokaustu, a ne o ustašama i partizanima, a iz HERMES-a, koji su organizatori zajedno s Kućom Anne Frank u Amsterdamu, ultimativno su tražili da se postavi i šest panoa o ustašama i partizanima. S tim da su ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće. Ako ćemo već imati takvu izložbu, onda neka bude sve realno prikazano, neka se prikaže i Bleiburg, Goli otok i sve one jame gdje su partizani ubijali Hrvate bez ikakvog suđenja. Djeca bi trebala učiti istinu, a ne da im se stvari serviraju jednostrano – rekao je Belamarić.

U programu izložbe jasno stoji kako će se ona, ovisno o državi i gradu u kojem se prezentira, biti obogaćena sadržajima lokalnoga karaktera vezanih za temu izložbe.

– Nisam znao da je koncept izložbe takav, nego sam očekivao samo panoe koji su vezani isključivo uz Annu Frank – kazao je Belamarić.

Iduća postaja izložbe je u Čakovcu, ali je izvjesno da će se vratiti u Šibenik.

– Još uvijek se razmatra mogućnost da se panoi postave u nekoj drugoj šibenskoj školi, budući da je izložba ipak namijenjena srednjoškolcima, a Muzej pobjede u Šibeniku im je svakako na raspolaganju. U kontaktu sam s organizatorima i sve ćemo znati za nekoliko dana – izjavio je Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašista Šibensko-kninske županije.