Nekategorizirano, Rad udruga, Svijet

Kampanja za očuvanje rijeka "Balkan Rivers Tour" dobila nagradu Zlatno veslo

26963165961_a2b96a7037_bZajednička kampanja nevladinih organizacija za očuvanje rijeka u Europi “Balkan Rivers Tour” koja se provodila prošle godine te njezin voditelj, slovenski olimpijac Rok Rozman dobili su od Akademije World Paddle Awards nagradu Zlatno veslo, priopćila je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).
Nagrada Zlatno veslo najviše je priznanje među kajakašima i dodjeljuje se svake godine u više kategorija.
Do sada su dobitnici nagrada bili olimpijski i svjetski prvaci, rekorderi u ekstremnim spustovima i najzaslužniji za podizanje svijesti javnosti, područje gdje je nagradu dobio i Rok Rozman za projekt Balkan Rivers Tour.
WWF ističe da je Akademija prepoznala taj projekt kao najveću kampanju za očuvanje rijeka u Europi koja je uključivala veslanje na 23 rijeke – od Slovenije do Albanije – te mirne prosvjede, peticije vladama i korporacijama te upozoravanje medija i lokalnog stanovništva s predavanjima i događajima.
Balkan Rivers Touru pridružilo se više od 500 veslača i 1.500 aktivista iz 18 zemalja koji su preveslali 23 rijeke u 39 dana.

U Hrvatskoj se veslalo na rijeci Zrmanji koja je “pod prijetnjom” izgradnje malih hidroelektrana. Riječ je o zajedničkoj kampanji nevladinih organizacija EURONATUR, RiverWatch, LeeWay Collective, WWF i lokalnih partnera u okviru projekta “Save the Blue Heart of Europe”.

Balkan Rivers Tour predstavio je lokalnoj i svjetskoj javnosti razmjere štete koju prouzrokuju pregrađivanja posljednjih divljih rijeka u Europi. Tvrde kako se na Balkanu planira izgradnja oko 2.700 brana od kojih se čak 113 nalazi u nacionalnim parkovima što će, ocjenjuju, imati devastirajuće posljedice za biološku raznolikost i kvalitetu života lokalnih ljudi.

“Balkan Rivers Tour problematizira masovnu gradnju brana na divljim rijekama u regiji koje su dio naše prirodne i kulturne baštine. Nagrada ‘Zlatno veslo’ potvrda je da je projekt Balkan Rivers Tour privukao pozornost svjetske javnosti.

Rušenje brana počinje u glavama ljudi, a ovaj projekt potkopava argumente zelene hidroenergije. Naša regija ne treba nove brane nego veću svijest o tome kakvo prirodno bogatstvo imamo i kako ga očuvati. Divlje rijeke izvor su inspiracije, integracije i mogućnosti za održivi turizam. Puno bolji izbor od betoniranja”, rekao je bivši olimpijski veslač, ekstremni kajakaš, biolog i voditelj projekta Balkan Rivers Tour Rok Rozman.