Aktivizam, Nekategorizirano

Kreće sezona međunarodnih volonterskih kampova širom svijeta

volonterski_kampoviVolonterski centar Zagreb (VCZ) i u 2017. godini nastavlja dugogodišnju tradiciju kratkoročnog volontiranja na međunarodnoj razini te u suradnji s brojnim neprofitnim organizacijama širom svijeta intenzivno priprema novu sezonu međunarodnih volonterskih kampova. Volonterski kampovi, kojih se godišnje održi skoro 2.000 u različitim zemljama svijeta, prilika su za sve građane, a posebno za mlade da kroz volontiranje upoznaju različite zemlje svijeta, rade na određenoj tematici te unaprijede znanja stranih jezika, ističu u priopćenju.

Međunarodni volonterski kampovi

Sudjelovanje na međunarodnim kampovima je jedinstven oblik volontiranja i društveno odgovornog putovanja koji nudi pozitivne i praktične načine okupljanja ljudi iz različitih zemalja i različitih kultura kako bi živjeli i radili zajedno na projektima koji doprinose lokalnim zajednicama u kojima se oni održavaju. Opći ciljevi svih kampova su izgradnja mira, solidarnost, zajedništvo, interkulturalnost, razbijanje predrasuda i stereotipa, unapređivanje tolerancije i razumijevanja među ljudima.

Sezona međunarodnih volonterskih kampova traje tijekom cijele godine, a najaktivnija je u periodu od travnja do listopada. Sudjelovati može svatko tko je motiviran za pomoć drugima i željan novih iskustava, prijateljstva i učenja jezika. Na kampovima sudjeluju međunarodne grupe od 5 do 20 volontera/ki iz cijelog svijeta, s tim da iz svake države može biti najviše 2 volontera/ke iz iste zemlje. Volonteri na kampu imaju osiguran smještaj, hranu, radne materijale i zdravstveno osiguranje. Za sudjelovanje na kampu potrebno je uplatiti administrativni trošak i participaciju.

„Volontiraj svjetski!“

U sklopu promotivne kampanje međunarodnih volonterskih kampova „Volontiraj i proputuj svijet“, VCZ je pokrenuo Facebook FOTO natječaj „Volontiraj svjetski“ namijenjen svim mladima između 18 i 35 godina. Za sudjelovanje u natječaju potrebno je fotografijom pokazati strast prema putovanju, ljubav prema novim kulturama, interes za uključivanjem u aktivnosti kojima se pomaže drugima, ili jednostavno iskazati želju da kroz vlastito djelovanje mijenjaju sebe i svijet nabolje.

VCZ će nagraditi tri fotografije s Volonterskim Putnim Paketom (VPP). VPP uključuje platnenu torbu VCZ-a s publikacijama o volontiranju, pokrivanje naknada za participaciju (300 kn) i administrativne troškove sudjelovanja na međunarodnim projektima (100 kn).

Detalji natječaja dostupni su na portalu Volonterskog centra Zagreb te na Facebook stranici.

Sve građane, a posebice mlade koji su navršili 18 godina pozivamo da se jave u Volonterski centar Zagreb te saznaju više o međunarodnom volontiranju i prijave se na neke od brojnih kampova širom svijeta. Informativni sastanci održavaju se u prostoru VCZ-a svakog utorka i četvrtka u 16.30h.

Više o međunarodnom volontiranju možete pronaći na sljedećoj poveznici: www.vcz.hr