Aktivizam, Nekategorizirano

Krenula kampanja za pomoć starijima tijekom energetske krize

Zelena energetska zadruga i Zaklada Solidarna pokrenule su donacijsku kampanju “Umanjimo im brige” tijekom koje će mjesec dana prikupljati 60.000 kuna (7700 eura) za osiguranje paketa za uštedu vode te toplinske i električne energije za najmanje 100 osoba starije životne dobi.

U ovu kampanju krenuli smo zbog energetske krize jer postoji opravdana briga da će najranjivije skupine građana posebno teško osjetiti krizu ove zime ako imaju minimalna primanja i ako žive u domovima koji su energetski neučinkoviti, istaknula je voditeljica komunikacija Zelene energetske zadruge Kristina Lauš na konferenciji za medije u srijedu.

Pogotovo brinu zbog građana iznad 65 godina starosti, a koji su jedna od najrizičnijih skupina za materijalno siromaštvo.

Energetsko siromaštvo treba rješavati na zdravstvenoj, socijalnoj i ekonomskoj razini, a taj problem podrazumijeva kućanstva koja imaju ograničen pristup energetskim uslugama ili nisu u mogućnosti na vrijeme plaćati račune za energente, navela je Lauš.

Kampanjom se želi osigurati minimalno 100 paketa za uštedu energije vrijednosti od oko 600 kuna koji će sadržavati minimalno dvije LED žarulje, metlicu ili brtvu za vrata, brtvu za prozore, reflektirajuću foliju za radijatore, produžni kabel s prekidačem i minimalno dva štedna perlatora za slavine.

Upravitelj Zaklade Solidarna Ivan Blažević pojasnio je kako uz jedan paket prosječno kućanstvo može godišnje uštedjeti oko 1600 kuna, a te mjere mogu i drugi samoinicijativno postaviti u svoje kućanstvo i riječ je o dugoročnoj investiciji.

Paketi su namijenjeni osobama iznad 65 godina starosti koji su korisnici nekih od socijalnih naknada ili primaju mirovinu u iznosu do 2000 kuna, a imaju prebivalište na području Zagreba ili Zagrebačke županije.

Također, energetski savjetnici Zelene energetske zadruge obići će sve korisnike paketa za uštedu energije i besplatno ih savjetovati oko dodatne uštede energije.

Organizatori kampanje su u kontaktu sa zagrebačkim Crvenim križem i centrima za socijalnu skrb, a potencijalni primatelji paketa za uštedu energije mogu se prijaviti putem digitalnog obrasca, koji je dostupan na web stranici Zadruge, ili telefonski na broj 01 209 5552, a podjela paketa predviđena je tijekom prosinca i siječnja.

Kampanju mogu podržati svi građani, tvrtke i organizacije uplatom putem namjenskog računa Zaklade Solidarna. (Hina)