Aktualno, Nekategorizirano

Ksenija Turčić: Izložba Iconophilia glow u Velikoj dvorani Jedinstva

tn_article_head_1546961845-image22Akademska slikarica Ksenija Turčić u Velikoj dvorani Jedinstva 15. siječnja 2019. u 20 sati predstavlja samostalnu izložbu s kojom je nagrađena na 25. slavonskom bijenalu.

Akademska slikarica Ksenija Turčić na 25. slavonskom bijenalu 2016. godine za svoj rad Iconophilia nagrađena je samostalnom izložbom. Izložba se sastoji od prostorne instalacije i videa, a autorica je izlaže u Velikoj dvorani Jedinstva pod naslovom Iconophilia glow.

Kustosica izložbe Valentina Radoš o izložbi napisala je:

Iconophilia glow nastavlja proces brisanja individualnosti čovjeka i prepoznatljive identifikacijske crte se razlijevaju kao u Rorschachovu testu mrlja. Umjetnički rad ulazi u naš mentalni prostor kroz vizualnu suptilnost i u vremenu kada je odraz ljudskog lika i lica sveprisutno pravo nameće se pitanje što ostaje nakon što se prepoznatljivost pretvori u anonimnost? Što to znači ostaviti trag vlastite egzistencije u 21. stoljeću, kad doista živimo sve naslijeđene moderne i usvojene modernizirajuće vizualne kodove i radikalnosti kulture leća? Kad svoj (tuđi?) odraz vidimo na svakoj sjajnoj površini, na svakom ekranu i na svakoj virtualnoj mreži – kako znamo prepoznati vlastiti individualni otisak postojanja?

Autorica Ksenija Turčić diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1987. godine u klasi profesora Ferdinanda Kulmera, gdje je od 2010. zaposlena u zvanju izvanredne profesorice na Katedri za crtanje i slikanje na Slikarskom odsjeku. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad dobila je brojna priznanja i nagrade. (izvor: Pogon)