EHO, Nekategorizirano

Mali dom kulture – nova kulturna oaza bučkog kraja

„Mali dom kulture“ naziv je novog projekta Kulturno-umjetničkog društva Svilenka iz Buka i partnera Grada Pleternice. KUD Svilenka vrijedno je društvo s bogatim aktivnostima kojima nastoje očuvati tradiciju i običaje svoga kraja, kroz folklor, pjesmu i ples, prenosi Radio Vallis aurea.

Provedba projekta ukupne vrijednosti 751.800,00 kn započela je 29. svibnja ove godine i trajat će 24 mjeseca. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, ugovoren na Pozivu „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ (Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske- 15% i iz Europskog socijalnog fonda – 85%).

Objekt koji će biti prilagođen u Mali dom kulture nalazi se u mjestu Resnik na području grada Pleternice, a njegovim uređenjem unaprijedit će se postojeće, razvijati i nuditi nove aktivnosti te unaprijediti kapacitete udruge za lokalni razvoj. Tijekom provedbe projekta mjesečno se održava 8 folklornih, 4 amatersko-dramske i 2 psihološke radionice sa stručnim suradnicima, a osim njih, provode se brojne druge kreativne aktivnosti, tako da je dom ispunjen cijeli mjesec.

Ciljna skupina projekta je pet organizacija civilnog društva, koje će proći edukaciju povlačenja bespovratnih sredstava, a krajnji korisnici su lokalno stanovništvo s cijelog područja Pleternice. Kroz projekt će biti prilagođen prostor u javnom vlasništvu za organiziranje aktivnosti, a kako bi se održala financijska održivost, bit će izrađen program rada i financiranja nakon provedbe projekata.

Na početnoj konferenciji održanoj u utorak planirane aktivnosti predstavila je voditeljica projekta Snježana Markota te izjavila:

00:19Snježana Markota
S kojim su aktivnostima i radionicama započeli projekt te što planiraju raditi do kraja projekta, rekla je predsjednica KUD-a Svilenka Branka Leist.

00:44Branka Leist
Partner na projektu je Grad Pleternica, a zadovoljstvo je zbog provedbe projekta izrazila i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, i to iz nekoliko razloga.

00:54Antonija Jozić
Jozić je na kraju poželjela puno uspjeha korisnicima u provedbi projekta, uz poštivanje epidemioloških mjera te uz nadu da će se u proljeće iduće godine aktivnosti moći odvijati s puno više sudionika i više druženja.