Aktivizam, Nekategorizirano

Mediji u borbi protiv govora mržnje: akcija dvosatnog onemogućavanja komentara

Akciji Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske da se u sklopu zajedničke borbe protiv govora mržnje u petak 23. listopada od 11 do 13 sati onemogući objavljivanje komentara ispod tekstova odazvali su se brojni utjecajni hrvatski mediji.

“Akciju su, 24 sata prije njezinog početka, podržali Večernji list, Jutarnji list, 24sata, Slobodna Dalmacija, Glas Istre, Glas Slavonije, N1 televizija, Novosti, portali Telegram, Tris i Zg.info, a očekujemo potvrde i drugih novina, televizija i portala o pridruživanju”, kazao je za Hinu predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko.

Dodao je i kako je ta akcija simbolički početak zajedničke borbe protiv govora mržnje, naglašavajući kako se taj problem izmaknuo kontroli te da se govor mržnje, koji se dosad uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža, prelio u stvarni svijet.

“Mislim da se većina kolega slaže da je vrijeme da pokušamo napraviti neke pomake prema zaustavljanju govora mržnje. Nije problem samo to što su novinari na udaru govora mržnje, nego razina vrijeđanja i prijetnji polako postaje normalna i uobičajena u javnom prostoru”, istaknula je predsjednica SNH Maja Sever.

U nastavku akcije protiv govora mržnje iz HND-a i SNH žele podsjetiti i zašto je novinarstvo važno i koje bi priče ostale nepoznate da nije novinara. Stoga su pozvali novinare i medije da pošalju link na neku od priča kako bi na njih podsjetili javnost. (Hina)