Nekategorizirano, Rad udruga, Stajališta

Metoda tretmana neurobiofeedbackom nova je metoda liječenja PTSP-a, uvodi ju EU projekt

Udruga RAST iz Zagreba u partnerstvu s udrugama Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske od prošloga mjeseca provodi projekt „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt “Neurotrening i biomehanika pokreta” trajat će dvije godine i obuhvatit će 60-etak korisnika hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji.

Metoda tretmana neurobiofeedbackom je nova, sve zastupljenija metoda liječenja u svijetu kod mnogih poremećaja poput depresije, anksioznosti, PTSP-a i neuroloških poremećaja koji su učestali među braniteljskom populacijom.

Praćenjem moždanih valova putem računalnog programa koji ih prevodi u vizualne i zvučne prikaze, osoba vidi koji od tih valova rade nepravilno te koje treba pojačati, a koje ublažiti.

Cilj ovakve metode je sudionike naučiti tehnike modificiranja tih valova kako bi otklonili nepravilnosti u njihovom radu odnosno posljedično uklonili psihičke smetnje s kojima se susreću.

Programi će se provoditi na pet lokacija te unaprijed ispitanim potrebama korisnika. Programi su besplatni za sve korisnike.

Više o tijeku provedbe projekta možete pronaći ovdje.

Projekt je odobren na trajnom pozivu “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata”.   Cilj je poziva povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.