Hrvatska, Nekategorizirano

GALERIJA: Održana provedbena radionica za predstavnike 17 udruga proisteklih iz Domovinskog rata

IMG_0450Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u utorak je u Ministarstvu hrvatskih branitelja u Zagrebu održala provedbenu radionicu za predstavnike 17 braniteljskih organizacija kojima su odobrena bespovratna sredstva za provedbu projekata iz Europskog socijalnog fonda temeljem poziva “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata .

Nazočne predstavnike braniteljskih udruga pozdravili su zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za programe Europske unije Luka Bogdan i državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić.

Zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za programe Europske unije Luka Bogdan u uvodnom obraćanju korisnicima bespovratnih sredstava istakao je kako Nacionalna zaklada, u svojstvu provedbenog tijela razine 2, stoji na raspolaganju hrvatskim braniteljima za svu tehničku i savjetodavnu pomoć kako bi provedba projekata protekla uspješno i bez bilo kojih tehničkih poteškoća u izvještavanju i izradi obvezne dokumentacije o provedbi projekata.

Državna tajnica Nevenka Benić istakla je da je ovo prvi poziv sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a namijenjen je isključivo udrugama iz Domovinskog rata te da je iznimno ponosna na sve odabrane projekate uz pomoć kojih će se povećati socijalna uključenost i kvaliteta življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Tijekom cjelodnevne provedbene radionice djelatnici Nacionalne zaklade, Odjela za podršku i provedbu programa Europske unije, u više tematskim cjelina obrazložili su tijek ugovornih obveza potpisnika ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

U prvoj tematskoj cjelini obrazložene su sve odgovornosti i obveze korisnika u upravljanju i provedbi ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, potom je predstavljen informacijski sustav za prikupljanje mikropodataka, a u popodnevnom dijelu je bilo riječi o financijskom praćenju provedbe projekata, izradi zahtjeva za nadoknadom sredstava te njegovu podnošenju Nacionalnoj zakladi, i na kraju o obvezama korisnika vezanim uz ispravno korištenje i reprodukciju elemenata vidljivosti koji upućuju da aktivnosti sufinancira Europski socijalni fond.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osmislilo je i iniciralo Poziv „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“, koji zbog nadležnosti u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (Posredničko tijelo razine 1)  i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva (Posredničko tijelo razine 2).

Poziv „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ ukupne je vrijednosti 40.500.00,00 kuna, a 1. Odlukom o financiranju odobrena je provedba 17 projekata u iznosu od 29.333.362,40 kuna.