Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Ministarstvo branitelja dodijelilo udrugama 29 ugovora za bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda

U Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljeno je u srijedu 29 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za udruge koje su sudjelovale u projektu Razvoj i širenje izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata.

Poziv, koji je zbog velikog interesa udruga zatvoren za svega dva dana, ukupne je vrijednosti 51,2 milijuna kuna te je pokrenut na inicijativu Ministarstva branitelja. Projekte sufinancira Europski socijalni fond, a u njemu sudjeluju udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako je njegovo ministarstvo idejni začetnik poziva na dostavu projektnih prijedloga, koji je prvi put financiran sredstvima EU-a još prošle godine, kada je dodijeljeno 17 ugovora.

Medved je istaknuo kako od početka svojeg mandata radi na razvijanju partnerskog odnosa s braniteljskim udrugama kako bi se podigla kvaliteta života branitelja.

“Odaziv na poziv jasno pokazuje da su udruge prepoznale značaj pružanja izvaninstitucionalnih usluga hrvatskim braniteljima na području cijele Hrvatske. Odaziv je dobar pokazatelj da su branitelji aktivni članovi zajednice koji samoorganiziranjem u udrugama nastoje pomoći jedni drugima i stvoriti pozitivne promjene u društvu”, kazao je Medved.

Medved je uvjeren da će entuzijastičan pristup udruga na području pružanja skrbi braniteljima dovesti do maksimalnih rezultata.

Provedbena tijela u sustavu upravljanja EU fondovima su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva koji su pripremili ovaj poziv, sudjelovali u izboru projekata te će pratiti provedbu projekata.

Ministrica za demografiju Vesna Bedeković istaknula da su projekti usmjereni na psihosocijalnu pomoć braniteljima i članovima udruga koje su potpisale ugovore, te će se kroz njih razvijati i znanja potrebna za zapošljavanje branitelja.

“Potreba za ovim pozivom je proistekla iz činjenice da je oko 25 posto stanovništva Hrvatske tijekom Domovinskog rata bilo izloženo izravnom ratnom stresu, to je svakako ostavilo dugotrajne posljedice na žrtve”, istaknula je Bedeković. (HINA/CD)