Hrvatska, Nekategorizirano

Objavljena 2. Odluka o financiranju projekata udruga iz Domovinskog rata

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao Posredničko tijelo razine 1, u okviru otvorenog trajnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga UP.02.2.2.10. „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ dana 28. siječnja 2020. donijelo je 2. Odluku o financiranju ukupne vrijednosti 51.153.121,21 kn, od kojih bespovratna sredstva iznose 51.153.121,21 kn koja se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

Tom Odlukom 29 udruga iz Domovinskog rata odobrena su bespovratna sredstva za provedbu projekata.

Cilj je otvorenog trajnog Poziva razviti i proširiti mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata koja će se temeljiti na suradnji s udrugama iz Domovinskog rata, a kojima će se dodjeljivati potpore za pružanje usluga navedenim ciljnim skupinama Poziva.

Usluge za ciljne skupine obuhvaćat će pružanje psihosocijalne pomoći, zdravstvene skrbi i pomoći pri obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, a njihova svrha je pridonijeti povećanju socijalne uključenosti i unaprjeđenju kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Također, provedbom projekata udruge iz Domovinskog rata imat će mogućnost razvijanja postojećih znanja, stjecanja novih znanja i vještina te zapošljavanja novih stručnjaka, što će ojačati njihove kapacitete za pružanje usluga ciljnoj skupini te omogućiti kvalitetnu nadopunu postojećeg sustava skrbi za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

Provedbena tijela u sustavu upravljanja EU fondovima su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao Posredničko tijelo razine 1, i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, kao Posredničko tijelo razine 2, koji su pripremili ovaj poziv, sudjelovali u izboru projekata te će pratiti provedbu projekata.

2. Odluka o financiranju dostupna je za preuzimanje ovdje.