Hrvatska, Nekategorizirano

Migrantske priče u Gradskoj knjižnici Poreč

Dana 18. prosinca obilježava se Međunarodni dan migranata. I ovoga su mjeseca članovi čitateljskog kluba, učenici SŠ Mate Balote i TUŠ Antona Štifanića iz Poreča, uzeli knjigu u svoje ruke i na taj se način pripremili za novo druženje u okviru projekta „Na istoj strani(ci)“. Na popisu im se je našla knjiga „Molitva moru“, autora Khaleda Hosseinija, američko-afganistanskog pisca, rođenog 4. ožujka 1965. godine – navodi u priopćenju Gradska knjižnica Poreč.

„Molitva moru“ nadahnuta je pričom o Alanu Kurdiju, trogodišnjem sirijskom izbjeglici koji se utopio u Sredozemnom moru u pokušaju migracije u Europu. Djelo započinje pričom Marvanovog oca koji govori o njihovom rodnom gradu Homsu. Marvan se ne sjeća njegovih ljepota jer je premalen. Sjeća se jedino loših i traumatičnih događaja: prosvjeda, opsade, pogreba i bombi.
Marvan predstavlja svu djecu koja su izgubila život u bijegu iz ratnih zemalja pomoću nesigurnih brodova koji su plovili kroz Sredozemno more u Europu.

Virtualno druženje članova čitateljskog kluba bit će organizirano u četvrtak, 23. prosinca s početkom u 10 sati. Svoju će migrantsku priču učenicima ispričati Prince Wale Soniyiki, Nigerijac s hrvatskom adresom, koji je 2011. godine, nakon krvavog terorističkog napada u kojem su ubijena njegova braća, svoj spas našao u našoj zemlji. Prince će govoriti u Marvanovo ime i u ime svih onih koji su morali pobjeći.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda. 85% sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, 15% Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.