Aktivizam, Nekategorizirano

Porečki srednjoškolci raspravljali o vršnjačkom nasilju s književnicom Ivanom Šojat

Posljednje se srijede u veljači obilježava Dan ružičastih majica i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, kako bi se raznim akcijama (i nošenjem ružičastih majica) skrenula pozornost na sveprisutan problem vršnjačkog nasilja.  Tim povodom učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića iz Poreča, članovi čitateljskog kluba M&M Gradske knjižnice Poreč ovoga su se ponedjeljka, u sklopu projekta „Na istoj strani(ci)“, na Zoom predavanju našli s poznatom hrvatskom književnicom i prevoditeljicom Ivanom Šojat.

Autorica je, pod moderatorskom palicom učenika Antonija Jukića, s učenicima razgovarala o svom romanu za mlade „Oblak čvoraka“, koji progovara upravo o tom gorućem problemu – vršnjačkom nasilju. Priča je to o potrazi za vlastitim identitetom jer „svaka ptica u jatu ima vlastitu priču“. Glavna junakinja Lucija, učenica osmog razreda, proživljava vršnjačko nasilje: „imovinsku podjelu“ među djecom, opterećenost markiranom odjećom, ali i izopćenje iz skupine „popularnih“. I svi se pitaju „Imaš li problema kod kuće?“ ne shvaćajući da je problem zapravo u školskim klupama.

Prvih 15 stranica romana „Oblak čvoraka“ možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://issuu.com/nakladaljevak/docs/oblak__voraka.
Prema romanu je krajem siječnja 2022. godine nastala i predstava u produkciji Kazališta Oberon, dostupna na Youtubeu: https://www.youtube.com/watch?v=V_MPtuMrfyw&t=26s.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je na pozivu  „Čitanjem do uključivog društva“ te se sufinancira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Europske unije iz Europskog socijalnog fonda: 85 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.