Aktivizam, Nekategorizirano

Na istoj strani(ci) s Janom Prević Finderle i porečkim srednjoškolcima

Svjetski dan poezije obilježava se 21. ožujka, a s prvim danima proljeća i porečki će srednjoškolci zaroniti u svijet pjesništva. Naime, učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića iz Poreča, članovi našeg čitateljskog kluba M&M, obilježit će Svjetski dan poezije u sklopu projekta „Na istoj strani(ci) – Uzmi knjigu u svoje ruke“ u društvu s Janom Prević Finderle.

Jana Prević Finderle, rođena Daruvarčanka sa stalnom adresom u Pazinu, arhitektica po struci, zaljubljenica je u planinarenje i putovanja. Njezini su radovi objavljivani u nizu časopisa; „Tema“, „Poezija“, „Zarez“, „Forum“, „Nova Istra“ te na raznim blogovima i internetskim stranicama posvećenima književnosti. U suautorstvu s Marijom Bogeljić potpisuje zbirku poezije „Šum mladosti“, a autorica je i samostalne zbirke poezije „Ti još pričaš o nogometu“ te proznih knjiga „Most od sedre“ i „Herbarij, priče o biljkama“.

Djetinjstvo i put odrastanja, putovanja i obiteljska druženja, knjige i čitanje, samo su neki od segmenata koji su oblikovali stvaralaštvo Jane Prević Finderle. Svoju životnu priču, kroz pjesme začinjene prozom, porečkim će srednjoškolcima predstaviti u petak, 31. ožujka 2023. godine u 12 sati na prvom katu Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč. Bit će to još jedan naš zajednički korak naprijed u poticanju razvoja kulture čitanja, jačanja čitalačke kompetencije i socijalne integracije ove ranjive skupine, ne zaboravljajući pritom na moć čitanja i njezin utjecaj na pozitivan razvoj naše djece.

…………………………………………….
„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se sufinancira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske unije iz Europskog socijalnog fonda: 85 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.