Aktivizam, Nekategorizirano

“Neispričane priče” u Domu za starije i nemoćne osobe u Poreču

U programu iz europskog projekta „Na istoj strani(ci) – Neispričane priče”, u organizaciji porečke knjižnice, našli su se korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Poreč i draga gošća, dr. sc. Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, autorica knjige “Istra kroz tri generacije: između svakodnevne konstrukcije identiteta i turističkog proizvoda”, koju je našim najstarijim sugrađanima predstavila u Domu, u utorak, 4. srpnja 2023. – navodi Gradska knjižnica Poreč u priopćenju.

Autorica je kroz interaktivno predstavljanje knjige podsjetila korisnike Doma kako su se mijenjali Istra i njezini stanovnici kroz generacije do početka 20. st., a zatim za vrijeme ratova sve do danas. Korisnici Doma aktivno su se uključili u raspravu, prizivajući sjećanja i uspomene na svoje djetinjstvo i mladost, odgojne i obiteljske vrijednosti, graditeljstvo i stanovanje, jezik, glazbu i ples te prehranu. Što se je kroz stoljeća mijenjalo, kako turizam utječe na živote stanovnika istarskog poluotoka, što daje, a što uzima potaklo je i kod ove znatiželjne publike kritičko promišljanje, a čitanjem ulomaka iz svoje knjige, Ivona Orlić zasigurno je ostavila puno prostora za neka nova druženja i zajednička razmišljanja.

Aktivnosti iz ovog velikog projekta porečke knjižnice usmjerene su na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, s ciljem osnaživanja kulture čitanja u Poreču kod osoba starijih od 54 godine, a koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti. Puno je razloga da se na “Istoj strani(ci)” progovara o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i to zajedno s onima koji su sve te promjene i proživjeli. Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, Sandra Ćakić Kuhar, od srca je zahvalila Knjižnici na velikoj podršci i suradnji te su dogovorena novi susreti s korisnicima Doma koji će se nastaviti tijekom ljetnih mjeseci.

„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda: 85 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izvor: Gradska knjižnica Poreč