Aktivizam, Nekategorizirano

Na istoj strani(ci) – Istra kroz tri generacije

U programu iz europskog projekta „Na istoj strani(ci) – Neispričane priče”, u organizaciji porečke knjižnice, naći će se korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Poreč i draga gošća, dr. sc. Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, autorica knjige “Istra kroz tri generacije: između svakodnevne konstukcije identiteta i turističkog proizvoda”, koja će našim najstarijim sugrađanima biti predstavljana u Domu,  u utorak, 4. srpnja 2023. u 11 sati, navodi se u priopćenju Gradske knjižnice Poreč.

Ova je aktivnost usmjerena na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti, s ciljem osnaživanja kulture čitanja u Poreču kod osoba starijih od 54 godine, a koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti. Brojnim aktivnostima poticanja čitanja i razvoja čitalačkih kompetencija, prilagođenim ciljnim skupinama, podižemo javnu svijest o važnosti čitanja. Autorica će kroz interaktivno predstavljanje knjige podsjetiti korisnike Doma kako se mijenjala Istra kroz generacije i kako se mijenjaju sami Istrani/Istrijani, govorit će o tome što turizam daje, a što uzima i što ponuditi turistima, a da bude autentično, istarsko, i na koji način to činiti. Čitanjem ulomaka iz svoje knjige, Ivona Orlić zasigurno će probuditi brojna sjećanja i uspomene te oživjeti slike iz djetinjstva i mladosti korisnika Doma.

Puno razloga da se na “Istoj strani(ci)” progovara o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i to zajedno s onima koji su sve te promjene i proživjeli.
„Na istoj strani(ci)“, projekt Gradske knjižnice Poreč u partnerstvu s Gradom Porečom – Parenzo, odobren je u okviru europskog natječaja „Čitanjem do uključivog društva“ te se financira u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Europske Unije iz europskog socijalnog fonda: 85 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 % Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Izvor: www.knjiznicaporec.hr