Aktivizam, Nekategorizirano

Mladi redatelj ponovno u akciji #idalječitam: Na rubu pameti čitat će Vladi svaki dan u 6:11 sati poslijepodne

Lovro Krsnik, mladi kazališni redatelj koji je javnosti postao poznat i kao aktivist nakon što je pokrenuo akciju #idalječitam, ponovno je u akciji, i to opet istoj. Od 15. veljače do 25. svibnja čitao je za povrat obveznih lektira, a sada će do ispunjenja zahtjeva čitalačkim performansom pružati podršku nastavnicima. Simbolički, na Markovom trgu u 6:11 sati poslijepodne svakog dana čitat će Krležin roman Na rubu pameti, prenosi portal Srednja

Ovaj put naglasak stavljam na čitanje samo jedne knjige i to Krležinog romana Na rubu pameti koji svojim naslovom, ali i sadržajem u potpunosti odgovara i trenutnoj stvarnosti u Hrvatskoj, kaže Lovro Krsnik.

U 6,11 (poslijepodne) za 6,11 (posto veći koeficijent)

Svakog dana u 6:18 sati poslijepodne, čitajući ulomke Krležina djela, ovaj će mladi kazališni redatelj od Vlade tražiti da učitelji i nastavnici, kao i svi drugi zaposlenici škola, dobiju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

Svoj će čitalački performans, kao i prilikom prošle akcije, održavati na Markovu trgu, ispred zgrade Vlade.

– Ovaj put je inicijativa #idalječitam potpuno orijentirana kao podrška profesorima i nastavnicima u štrajku, a doslijedan sam prethodnom čitanju od 100dana od 15. veljače do 25. svibnja u tome što mislim da smo sad u fazi kad a je potrebno djelovati svaki dan, obašnjava Krsnik.

Sreo rasku i dobio ideju
Na ideju je došao na prosvjedu u ponedjeljak kada se susreo sa svojom razrednicom iz osnovne škole.

Čak je i čitalački performans prilagodio tematici pa će Na rubu pameti svakog dana čitati 45 minuta. Pozvao je nastavnike da ponesu svoje primjerke Krležine knjige i čitaju naglas skupa s njim.

– Vrijeme, mjesto, trajanje i knjiga su namjerno simbolični kako bi se jasno odaslala poruka, priznaje redatelj.