Hrvatska, Nekategorizirano

Završio ciklus online radionica za mlade u okviru projekta ‘Filmski forum’

Ciklus online radionica filmske pismenosti za mlade, u okviru projekta ‘Filmski forum’, uspješno je ovih dana priveden kraju. Kroz devet mjeseci, počevši od kraja listopada 2022., polaznici u dobi od 15 do 25 godina u dvije radioničke grupe, igranog/dokumentarnog filma i animiranog/eksperimentalnog filma, učili su o teorijskim i tehničkim osnovama filma, te gledali i analizirali odabrane hrvatske kratkometražne filmove.

Sa sudionicima radionica razgovaralo se, između ostalog, o pojmu ideje kao sjemenu budućeg audiovizualnog djela, raznolikosti pristupa, tehnika, osnovnim fazama rada, odnosno predprodukciji, produkciji te postprodukciji filma, ukratko o svim elementima procesa proizvodnje audiovizualnog djela. Kao završni zajednički rad polaznici su imali zadatak pripremiti pitanja te intervjuirati filmaše čije su kratke filmove analizirali. Tako su o režiji, ali i produkciji kratkog igranog filma imali priliku doznati štošta zanimljivog od redateljice i producentice Dijane Mlađenović. U online “intervju fotelju” Filmskog foruma sjeo je i redatelj Nebojša Slijepčević, koji im je iz prve ruke otkrio neke dragocjene informacije i specifičnosti s kojima se susreo u svom radu na dokumentarnom filmu. S animatorom Markom Tadićem otvorili su i neke aktualne teme, kao što su umjetna inteligencija, a s autorskim dvojcem animatora, Ivanom Bošnjak Volda i Thomasom Johnsonom Voldom doznali su puno toga zanimljivog o lutka filmu, odnosno tehnici stop animacije.

Radionice su vodili redatelj Andrej Korovljev u grupi igranog/dokumentarnog filma te redatelji i animatori Marko Meštrović i Martina Meštrović u grupi animiranog/eksperimentalnog filma. Radionice su se održavale isključivo u online okruženju što je rezultiralo time da su polaznici bili iz svih krajeva Hrvatske, doslovno od Osijeka do Dubrovnika. Ukupno osam intervjua, po četiri u svakoj radioničkoj grupi, bit će finalizirani i objavljeni u kolovozu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodatne informacije o projektu dostupne su na Facebooku, Instagramu i LinkedInu, gdje će također intervjui biti objavljeni. Nositelj projekta je umjetničko udruženje Kreativni sindikat.

Izvor: kreativnisindikat.org/hr