Hrvatska, Nekategorizirano

Izniman interes za online radionice filmske pismenosti za mlade “Filmski forum”!

Za “Filmski forum” – online radionice filmske pismenosti stigao je veliki broj prijava mladih iz raznih dijelova Hrvatske te su obje grupe, igranog/dokumentarnog i animiranog/eksperimentalnog kratkog filma, gotovo u cijelosti popunjene. Prijave su otvorene još samo osam dana, do 20. 10. putem maila filmskiforumonline@gmail.com.

Besplatne radionice filmske pismenosti provodi umjetničko udruženje Kreativni sindikat zajedno s vanjskim suradnicima. Među njima su i voditelji radionica koji će polaznike u dobi od 15 do 25 godina kroz devet mjeseci, od listopada do lipnja 2023., voditi kroz teorijske i tehničke osnove filma, vještine analize i interpretacije filmskog sadržaja, a naposljetku i mentorirati zajednički stvoren filmski rad. Voditelji Andrej Korovljev, Marko Meštrović i Martina Meštrović, nastojat će polaznicima prenijeti svoje bogato znanje i iskustvo.

ANDREJ KOROVLJEV, REDATELJ:
Andrej Korovljev završio je studij filmske režije na Westminsterskom sveučilištu u Londonu. S umjetničkog aspekta višestruko se dokazao na dokumentarnom polju. Njegov film “Godine hrđe” nagrađivan je i prikazivan na filmskim festivalima diljem svijeta.

Dvostruki je dobitnik Porina za svoje videospotove, kao i nagrade Oktavijan. Njegov dugometražni dokumentarni film “Tusta” pogledalo je više od 12.000 gledatelja u regiji te je prikazan i nagrađivan na brojnim festivalima. Trenutno radi na postprodukciji dugometražnog igranog prvijenaca “Pula”. Dugogodišnji je izbornik selekcije kratkog igranog filma na Motovun Film Festivalu.

Filmografija: Una Storia Polesana (1999), Godine hrđe (2000), Tusta (2019), Pula (u postprodukciji)

 

MARKO MEŠTROVIĆ, ANIMATOR I REDATELJ:
Marko Meštrović diplomirao je u klasi profesora Đure Sedera na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Filmom i animacijom bavi se od 2000. godine.

Svoje filmove prikazao je na nekim od najznačajnijih filmskih festivala (Locarno, Annecy, Clermont-Ferrand, Oberhausen, Animafest Zagreb, Ottawa, Edinburgh, Sarajevo), a osvojio je i brojne nagrade i priznanja. Svira bubnjeve u World music bendu Cinkuši.

Filmografija:
The Raft (2021), Trip (2017), Levitacija (2014), Zašto slonovi? (2012), Nespavanje ne ubija (2010), Note (2008), Silencium (2006), Ciganjska (2004)

 

MARTINA MEŠTROVIĆ, ANIMATORICA I REDATELJICA:

Martina Meštrović diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je dobitnica Rektorove nagrade. Godine 2004. pridružuje se umjetničkom kolektivu Kreativni sindikat i od tada radi na filmovima kao animatorica i redateljica. Njezini filmovi višestruko su nagrađivani i prikazani na brojnim svjetskim festivalima

Foto: Kreativni sindikat

(Sheffield Doc, Warsaw Film Festival, DOK Leipzig, PÖFF Shorts, Animafest Zagreb,…)

Filmografija: Mačka je uvijek ženska (2019) suautorica sa Tanjom Vujasinović, Petrova šuma (2016), Bla (2013)

Za sve koji se žele prijaviti preporučujemo da požure, te napominjemo da je nešto više mjesta ostalo u radioničkoj grupi animiranog/eksperimentalnog filma. Prijava treba sadržavati:
⦁ osnovne osobne podatke (ime, prezime, datum rođenja)
⦁ kratko motivacijsko pismo (do 500 znakova)
⦁ iskazani interes za sudjelovanjem na radionici animiranog/eksperimentalnog ili igranog/dokumentarnog kratkometražnog filma
⦁ sve zajedno poslati na e-mail adresu ⦁ filmskiforumonline@gmail.com najkasnije do 20. listopada

Dodatne informacije o projektu dostupne su na Facebooku, Instagramu, LinkedInu te webu Kreativnog sindikata. Radionice su sufinancirane u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. (Izvor: Kreativni sindikat)