EHO, Nekategorizirano

Na konferenciji o ribolovu prvi put hrvatski ribari: Moja obitelj se bavi ribolovom već 750 godina, a ovo je prvi put da nas je netko nešto pitao…

Ilustracija: wwf.panda.org
Ilustracija: wwf.panda.org

– Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) podržava plan koji je u srijedu službeno pokrenula Europska komisija (EK) i ministri ribarstva iz zemalja s područja Sredozemlja i Crnog mora kako bi se osigurala održiva budućnost priobalnog ribolova i morskih ekosustava u regiji, priopćio je WWF.

Istaknuli su kako naročito podržavaju dio plana vezan uz jačanje uključivanja ribara u upravljanje morskim resursima, ključnu smjernicu koja predstavlja dugo očekivani zaokret u dosadašnjem upravljanju ribarstvom koje je rezultiralo desetljećima prekomjernog ribolova.

“Današnjim usvajanjem Regionalnog plana djelovanja za priobalni ribolov na Sredozemlju i Crnom moru (RPOA-SSF) zaključena je dvodnevna konferencija na visokoj razini koju je organizirao GFCM-FAO na Malti (25. i 26. rujna), uz doprinos Europske komisije, malteške vlade i WWF-a. Na konferenciji su nacionalne vlasti, udruge ribara i nevladine organizacije predstavile nove održive načine upravljanja ribolovnim aktivnostima u regiji koja je najviše pogođena neodrživim ribolovnim praksama”, naglasili su u WWF-u te dodali kako su na konferenciji bili i hrvatski ribari.

“Moja obitelj se bavi ribolovom već 750 godina, a ovo je prvi put da nas je netko nešto pitao i da smo imali priliku reći što mislimo o upravljanju ribolovom. Osjećam se odlično jer sam prvi put imao priliku nešto odobriti”, rekao je Sebastijan Raveljić koji je predstavljao hrvatske ribare u Malti.

U Hrvatskoj je WWF Adria u suradnji s Parkom prirode Telašćica za lokalne ribare organizirala prijenos s konferencije na Malti uživo. Prijenos je upriličen u prostorijama parka, a sudjelovalo je osam ribara.

U WWF-u kažu kako je priobalni ribolov od davnina igrao značajnu socioekonomsku i kulturnu ulogu na Sredozemlju i Crnom moru te da i dan danas predstavlja preko 60 posto flote, osiguravajući oko 300.000 radnih mjesta.

Desetljeća prekomjernog ribolova i lošeg upravljanja ozbiljno su degradirali morske resurse Sredozemlja, gdje je više od 80 posto procijenjenih stokova ribe prelovljeno. Takvo stanje stokova ne utječe samo negativno na morske ekosustave, već i na egzistenciju malih gospodarskih ribara i njihovih obitelji, ocijenili su iz WWF-a.

“Dramatično iscrpljivanje ribljih resursa na Sredozemlju i kriza koja već duže vrijeme potresa sektor ribarstva ukazuju da je trenutni centralizirani, ‘s vrha prema dnu’ sustav neučinkovit. WWF snažno podupire današnju odluku o uključivanju malih gospodarskih ribara u procese donošenja odluka što predstavlja razvoj sustava upravljanja prilagođenog potrebama lokalnog stanovništva. Naš rad s ribarima diljem Sredozemlja već je dokazao da je takav sustav najbolji način osnaživanja obalnih zajednica i njihova uključivanja u očuvanje morskog ekosustava”, rekao je voditelj projekta “Uspostava modela zajedničkog upravljanja malim gospodarskim ribolovom u Sredozemlju” iz WWF Adrije Mosor Prvan.

Kako bi dodatno promovirali provedbu Plana djelovanja, WWF, GFCM-FAO i ostale organizacije pokrenuli su danas platformu “Prijatelji priobalnog ribolova”. “To će osigurati potrebnu suradnju među ključnim dionicima kako bi preobrazili priobalni ribolov u stabilnu i održivu gospodarsku djelatnost”, kažu u WWF-u.

WWF u partnerstvu s GFCM-FAO-om i drugim organizacijama već provodi projekt unaprjeđenja priobalnog ribarstva u cilju povećanja kapaciteta i razvoja modela zajedničkog upravljanja u ukupno 21 odabranom području u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Alžiru. Kažu da zajedno, tih devet zemalja, predstavlja više od 60 posto priobalnog ribarstva u regiji.

“WWF je započeo duboku transformaciju priobalnog ribarstva na Sredozemlju prema zaista održivom i uspješnom sektoru čiji je interes i cilj očuvanje morskih ekosustav. Ribari, vlasti, nevladine udruge, znanstvenici i lokalne zajednice trebali bi međusobno surađivati te nam pomoći da sačuvamo naše jedinstvene kulturne i gospodarske resurse te omogućimo nesmetan razvoj života u našem moru”, zaključio je voditelj projekta “Uspostava modela zajedničkog upravljanja malim gospodarskim ribolovom u Sredozemlju” iz WWF Adrije Mosor Prvan.