Nekategorizirano, Svijet

Na snazi primirje u Siriji

Nacionalno primirje koje je trebalo prekinuti šestogodišnje krvoproliće u četvrtak je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin
Nacionalno primirje koje je trebalo prekinuti šestogodišnje krvoproliće u četvrtak je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin

Sukobi između pobunjenika i snaga sirijske vlade dogodili su se manje od dva sata nakon što je u petak u ponoć prema lokalnom vremenu nastupilo primirje u Siriji pod nadzorom Rusije i Turske, izvijestili su promatrači i službeni pobunjenički izvori, prenosi HRT.

Opozicijska udruga Sirijski promatrači za ljudska prava izvijestila je da su pobunjenici prekršili primirje i zauzeli položaje u provinciji Hama. Prenose i izjavu glasnogovornika pobunjeničke skupine Jaish al-Nasr Muhameda Rasheeda koji tvrdi da su vladine snage prekršile dogovor granatiranjem područja u Atshanu i sela Skeik u provinciji Idlib koja graniči s Hamom.

Nacionalno primirje koje je trebalo prekinuti šestogodišnje krvoproliće u četvrtak je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nakon dogovora s Turskom, dugogodišnjom saveznicom opozicije. Prema prvim izjavama promatrača, nedugo nakon što je nastupilo primirje u ponoć, čula se pucnjava u južnim provincijama te istočno od Damaska, no vijesti o stradalima nije bilo.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se Sjedinjene Države mogu uključiti u mirovni proces nakon što izabrani predsjednik Donald Trump preuzme dužnost 20. siječnja. Rekao je i da želi uključivanje Egipta zajedno sa Saudijskom Arabijom, Katarom, Irakom, Jordanom i Ujedinjenim Narodima.