Nekategorizirano, Svijet

U napadu bombaša samoubojice poginulo 11 ljudi

sankt_crRuski predsjednik Vladimir Putin, koji je bio u posjeti Sankt Peterburgu kada se dogodio napad, obišao je navečer mjesto eksplozije i položio buket cvijeća kod ulaza u stanicu metroa.

Vlasti su utvrdile identitet bombaša koji je unio eksploziv u metro u ruksaku, a radi se o 23-godišnjaku iz središnje Azije. Prethodno je bio osumnjičen jedan bradati muškarac kojeg su snimile sigurnosne kamere, no on se sam prijavio policiji i ustvrdio da nije povezan s napadom, prenosi SEEbiz.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je “barbarski kukavički teroristički napad” u Sankt Peterburgu te zatražilo da se počinitelji zločina izvedu pred lice pravde, a američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley poručila je da će “SAD podržati Rusiju u borbi protiv ekstremista koji nastavljaju besmislene napade na nevine ljude”.

Ruski državni protuteroristički odbor priopćio je kako je još jedna eksplozivna naprava pronađena na različitoj postaji metroa, sakrivena ispod aparata za gašenje požara, no da je uklonjena.

Rusija je u prošlosti bila meta mnogobrojnih bombaških napada koji su često ciljali na javni prijevoz. Za većinu njih okrivljeni su islamistički pobunjenici iz ruskog područja sjevernog Kavkaza. Napadi na Rusiju u prošlosti su bili koncentrirani na Moskvu, uključujući napad na zračnu luku, kazalište, te postaju podzemne željeznice.