Aktivizam, Nekategorizirano

Najmanje 207 aktivista za zaštitu okoliša ubijeno u 2017.

foto epa
foto epa

– Najmanje 207 osoba ubijeno je u svijetu u 2017., najpogibeljnijoj godini za zaštitnike okoliša, jer su se suprotstavili rudarskim, šumskim ili agroindustrijskim planovima, navodi Global Witness.

Podaci su, nesumnjivo, puno ispod realnih, ističe ta britanska nevladina organizacija. Premašuju one iz 2016., također rekordne godine s najmanje 200 mrtvih.

Autohtoni čelnici, rendžeri zaduženi za zaštitu divlje faune ili “obične osobe” koje brane svoju zemlju ili rijeku, žrtve su popisane u 22 zemlje, 60 posto u Latinskoj Americi.

Brazil je doživio najgoru godinu s 57 ubojstava. Meksiko i Peru u godinu dana bilježe porast ubojstava s tri na 15 i s dva na osam. Kolumbija ih je izbrojala 24. U odnosu na broj stanovnika, Nikaragva je najpogođenija (četiri ubojstva).

U Africi na 19 ubojstava 17 ih je povezano s krivolovom ili ilegalnim rudarskim aktivnostima.

Na drugoj strani planeta, 48 osoba ubijeno je samo na Filipinima, što još nije zabilježeno u nekoj azijskoj zemlji, po tom izvješću.

Ukupno četvrtina ubojstava (najmanje 46, dvaput više nego 2016.) povezano je s “agrobiznisom”. Četrdeset je povezano s rudarskim prepirkama (33 u 2016.), 26 s rušenjem šuma te rekordan broj od 23 osobe, posebno afričkih rendžera, ubijeno je u pokušaju zaštite životinja od krivolovaca. (Hina)