Hrvatska, Nekategorizirano

Odbor za ljudska prava podržao rad Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za 2016. godinu

Beus Richembergh: Vlada se ponaša bezobrazno prema Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

– Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina jednoglasno je podržao Godišnji Izvještaj o radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za 2016. godinu, prenosi HINA.

Zamjenik ravnateljice Nacionalne zaklade Luka Bogdan izvijestio je da je kroz ulaganje u 394 podrške u koje je bilo uključeno 615 organizacija civilnog društva u 2016. godini omogućeno zapošljavanje 826 osoba. Zaklada je kroz odobrene 394 financijske podrške udrugama civilnog društva podijelila ukupno 42,8 milijuna kuna.

Bogdan je kazao i da su u 2016. posebno pazili na regionalnu zastupljenost, odnosno, da u svakoj županiji bude dodijeljena podrška nekim civilnim udrugama. Izvijestio je da se Nacionalna zaklada 2016. godine suočila sa smanjenjem sredstava za rad Zaklade, što, međutim, nisu bitno osjetili u radu, te naglasio da su im ove godine dostupna i sredstva Europskog socijalnog fonda tako da u apsolutnom iznosu Zaklada ima više novca na raspolaganju.

Ljubicu Lukačić (HDZ) zanimalo je postoji li način da se pomogne nekim udrugama za osobe s invaliditetom koje su pred gašenjem te da se dio sredstava usmjeri na plaćanje hladnog pogona kako bi mogle funkcionirati te se založila da se posebnim zakonom zaštiti udruge za osobe s invaliditetom.

Goran Beus Richembergh (GLAS) ustvrdio je da se Vlada već neko vrijeme ponaša izrazito agresivno i bezobrazno prema Zakladi te da je dio svojih obaveza iz ministarstava prebacila na Zakladu te da njezine poslove obavljaju udruge, a pritom im se smanjuju sredstva, pogotovo u resoru socijale.

Sličnu je primjedbu imala i Ana Komparić Devčić (SDP) koja je ocijenila da su udruge izuzetno bitne jer rade poslove koje bi trebale raditi jedinice lokalne i regionalne samouprave i Vlada. Ako su im prebacili obaveze, onda im se trebaju prebaciti i sredstva da mogu obavljati te poslove, no, sredstva za udruge se sustavno smanjuju, upozorila je.

Predsjednik Odbora Milorad Pupovac (SDSS) ocijenio je da udruge civilnog društva imaju sve manje utjecaja na javni i društveni život. Povećanje broja korisnika sredstava za civilno društvo, poput braniteljskih i sličnih udruga, dodatno opterećuju ukupan fond i treba vidjeti kako se nositi s tim, kazao je Pupovac. I Beus Richembergh smatra da Zaklada i sredstva koja raspodjeljuje prvotno bila namijenjena užem krugu korisnika te da se Vlada preko Upravnog odbora ponaša kao da je vlasnik tog novca.

Bogdan je uzvratio da se u Upravnom odboru Zaklade nalaze tri Vladina predstavnika, što je u okviru Statuta. Kazao je i da Zaklada danas financira 49 udruga za osobe s invaliditetom te 13 centara znanja. Otvoreno je i nekoliko regionalnih podružnica izvan Zagreba, s po petero zaposlenih koji će pružati podršku prijaviteljima za sredstva ESF-a, čime želi ojačati regionalni pristup i pomoći udrugama izvan Zagreba da kvalitetnije apliciraju na natječaje.