Hrvatska, Nekategorizirano

Održan 6. Aeronaut, manifestacija o zrakoplovstvu, u sklopu projekta Du STEM

Foto: Zajednica tehničke kulture
Dubrovačko-neretvanske županije

Protekli vikend od petka 19. studenog do nedjelje 21. studenog se održala manifestacija zrakoplovne tematike Aeronaut 6, koja se sadržavala zanimljiva predavanja, igraonice i radionice za djecu i odrasle. Sve radionice su bile popunjene i prije početka same manifestacije – navodi u priopćenju Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Prvog dana Aeronauta 6 se održala izložba zrakoplovnog maketarstva, te radionica upravljanja dronovima u Centru za mlade Dubrovnik. Nakon što su polaznici savladali upravljanje dronovima, održalo se i natjecanje. Od 12 natjecatelja najspretniji je bio Stijepo Pendo. Drugo mjesto je pripalo Franciscu Manuelu Vareli. Dok je broncu osvojio David Vukas Džaić. Svi natjecatelji su na poklon dobili zmaja, a tri prvoplasirana natjecatelja i dronove.

U subotu ujutro na parkingu u Cavi ispred Osnovne škole Lapad se održala radionica raketnog modelarstva, na kojoj su učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole izrađivali modele raketa. Radionicu je vodio predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita i član Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza Martin Olujić. Na kraju radionice je lansirana jedna od napravljenih raketa. Na radionici je sudjelovalo 16 učenika. Nakon raketarske radionice parajedriličarska sekcija Aerokluba Nimbus i pilot ovjesne jedrilice Igor Musulin iz KSL Krila Kvarnera su odradili pokazne letove sa Srđa sa parajedrilicom i zmajem (ovjesnom jedrilicom). Za kraj drugog dana manifestacije Aeronaut 6 državni prvak u preletima ovjesnom jedrilicom Igor Musulin iz KSL Krila Kvarnera je održao predavanje o zmajarstvu (ovjesnom jedrenju) te predstavio svoj natjecateljski zmaj i svim zainteresiranim objasnio kako i oni mogu postati piloti ovjesne jedrilice.

Zadnjeg dana Aeronauta 6 u nedjelju 21. studenog u Centru za mlade Dubrovnik se održalo tradicionalno natjecanje u izradi i bacanju papirnatih aviona, na kojem je sudjelovalo 8 djece. Nakon tri kruga bacanja aviona Vito Prcela je osvojio treće mjesto. Prvo mjesto u pripetavanju je osvojio Maksim Vlašić s najduljim letom cijelog natjecanja od 9,5 metara. Drugoplasirani je bio Dominik Moretić sa letom od 7,5 metara. Svi natjecatelji su na kraju natjecanja dobili model aviona s lastikom, a 3 najbolja i dronove – zaključuje se u priopćenju.

Manifestaciju Aeronaut 6 su organizirali Aeroklub Nimbus i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM, koji je 85% sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.