Hrvatska, Nekategorizirano

Manifestacijom Robo.Du Day(s) obilježen Europski tjedan robotike u Dubrovniku

Foto: Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika

Proteklih pet dana od 8. do 12. prosinca u Centru za mlade Dubrovnik su se održali šesti Robo.Du Day(s)i u sklopu projekta Du STEM. S ovom manifestacijom se obilježio Europski tjedan robotike u Dubrovniku, kao glavni događaj Europskog tjedna robotike u Hrvatskoj. Održano je oko 20 radionica i predavanja na kojima je sudjelovalo preko 200 polaznika svih dobnih skupina, od djece iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, mladih i građana.

Prvog dana su se održale dvije radionice Šareni strujni krug i dvije LEGO radionice obnovljivi izvori energije. Informatički klub Futura he održao LEGO radionice obnovljivi izvori energije, a radionice Šareni strujni krug Informatički klub Futura i Sveučilište u Dubrovniku.

Drugog dana Robo.Du Day(s) 2021 je održano gostujuće predavanje Daria Peveca s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na temu osnova strojnog učenja za  učenike srednjih škola, studente i građane. Za djecu su Informatički klub Futura, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika održali dvije radionice robotike i programiranja bez ekrana.

Trećeg dana Robo.Du Day(s) 2021 je prvo bilo gostujuće predavanje Ive Topolovac s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na temu razvoj igara u višeplatformskog alatu Unity. Nakon predavanja Iva je održala i radionicu na kojoj su polaznici razvijali svoju igru. Za djecu i mlade su Informatički klub Futura i Sveučilište u Dubrovniku održali dvije radionice izrade holograma, na kojima su polaznici izrađivali hologramske prizme za svoje mobitele.

Tajnik Hrvatskog robotičkog savezs Željko Krnjajić uručio je Godišnju nagradu Hrvatskog robotičkog saveza za edukaciju u robotici tajniku Zajednica Tehničke Kulture Tomu Sjekavici

Četvrti dan Robo.Du Day(s) 2021 je započeo s tradicionalnom Lemi(onicom), a uz nju su se radili i brushbot roboti. Ovaj put osim lokalnih mentora, tu je i Albert Gajšak iz CircuitMess. Na radionici su se lemili smo nove setove CircutiMessa: Wacky robots. Mentori na Lemi(onici) su bili članovi Informatički klub Futura, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku i Laboratorij za inteligentne autonomne sustave (LARIAT). Održale su se dvije radionice lemljenja i izrade brushbot robota. Nakon Lemi(onice) su Albert Gajšak i Tena Marčac iz CircuitMess održali zanimljivo predavanje “Kako svoje hobije i izvanškolske aktivnosti možeš pretvoriti u karijeru i prvi posao”. Zatim je Željko Krnjajić, tajnik Hrvatski robotički savez održao radionicu “Umjetna inteligencija u praktičnim primjerima”. Na kraju radionice tajniku Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije Tomu Sjekavici uručena još jedna nagrada na nacionalnoj razini. Ovaj put se radi o Godišnjoj nagradi Hrvatskog robotičkog saveza za edukaciju u robotici, odnosno za izuzetan doprinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja u području robotike u 2020. godini. Nagradu mu je uručio tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić. U subotu popodne je još UR institut održao radionicu na temu ekologije i biorobotike.

Zadnjeg petog dana Robo.Du Day(s) 2021 su se održale dvije LEGO igraonice za koje je bila najveća zainteresiranost. Na LEGO igraonici glavna tema su bili roboti. Pa su djeca sastavljala robote kako ih oni zamišljaju. Za kraj Robo.Du Day(s) 2021 su se održale 2 radionice crtanja 3D olovkama u organizaciji Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatičkog kluba Futura.

Ovim putem Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika se zahvaljuje svim mentorima, predavačima, voditeljima radionica te njihovim udrugama i institucijama za pomoć u provedbi šestih Robo.Du Day(s)-a, te Gradu Dubrovniku koji kontinuirano podržava djelatnost tehničke kulture kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika i kroz prostor Centra za mlade Dubrovnik.

Robo.Du Day(s) je organizirala Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM, koji je 85% sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. (Izvor: Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika)