Aktualno, Nekategorizirano

Organizacijama civilnog društva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost daje 6 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni natječaj za sufinanciranje projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti vrijedan 6 milijuna kuna, a najveći iznos koji je moguće dobiti po projektu je 80 tisuća kuna.

Javni natječaj namijenjen je organizacijama civilnog društva, odnosno udrugama, koje su upisane u Registar udruga i djeluju najmanje godinu dana u Republici Hrvatskoj te koje su usmjerene na rad u jednom od područja: ekologije, zaštite okoliša i prirode, zaštite mora i morskog okoliša, klimatskih promjena, održivog razvoja i speleologije.

„Zaštita okoliša i energetska učinkovitost su područja koja su u današnje vrijeme od izuzetne važnosti i potrebno ih je redovito približavati građanima. Udruge ovdje imaju značajnu ulogu vezanu za oblikovanje stavova i ponašanja ljudi kao i za brigu oko specifičnih tema koje nemaju uvijek dovoljnu pozornost javnosti“, rekla je v.d. direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain.

Projekti za koje je moguće dobiti bespovratna sredstva su oni u području sprječavanja nastanka otpada i ponovne uporabe, organizacije ekoloških akcija čišćenja podmorja te speleoloških objekata, aktivnosti za podizanje svijesti o prilagodbi klimatskim promjenama, pružanja pomoći informiranja javnosti o ulozi u zaštiti okoliša, promicanja načela ekološkog upravljanja i važnosti eko-oznaka te provođenje aktivnosti: podizanja svijesti o ekomobilnosti, informiranja o mjerama energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te o mjerama suzbijanja energetskog siromaštva.

Udruga se može javiti na natječaj samostalno ili u partnerstvu, a ponudu na natječaj podnosi udruga koja je nositelj projekta. Svaka udruga može kao nositelj projekta prijaviti i ugovoriti najviše dva projekta u sklopu ovog natječaja.

Rok za prijavu podnošenjem ponude je 31. kolovoza 2022. godine.

Cilj poticanja ovih projekata je povećanje znanja naših građana o važnosti i metodama zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Istovremeno je ključno aktivno uključiti građane u lokalne projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti te povećati svijesti o bioraznolikosti i važnosti očuvanja biljnih i životinjskih vrsta, kojima je Hrvatska bogata.

Javni natječaj i dokumentacija dostupni OVDJE.