Hrvatska, Nekategorizirano

Otvorene prijave na radionicu za međugeneracijske parove „Pleti – prepleti – ispleti“

Pozivaju se zainteresirani da se pridruže voditeljima Igoru Galašu i Mariu Treščecu na dvodnevnoj radionici pletenja koja će se održati 28. i 29. prosinca u Hrvatskom dizajnerskom društvu

Voditelji

Igor Galaš i Mario Treščec

Polaznici/e

Program radionice namijenjen je međugeneracijskim parovima, primjerice: prijateljima ili partnerima različitih generacija, roditeljma i djeci, djedovima/bakama i unukama/unucima i sl.

Broj polaznika/ca

Predviđeno je 10 polaznika/ca. Prijave se zaprimaju do popunjenja slobodnih mjesta. Radionica je besplatna!

Termin održavanja

28. i 29. prosinca 2019. od 10 do 14 h. Radionica traje dva dana.

Lokacija

Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, 10000 Zagreb

Prijaviti se možete na poveznici:

https://oblikovanjesvakodnevice.com/radionica/9

Opis radionice

Polaznici će učiti ručno pletenje s iglama i pletenje, odnosno ispreplitanje kose s različitim vrstama materijala s ciljem razvijanja kreativnosti, druženja, razbibrige, međugeneracijske razmjene znanja i iskustava te zajedničkog rada na stvaranju originalnih uporabnih i ukrasnih predmeta. Metodološko polazište radionice je spajanje, na jednoj razini iskustava dvojice voditelja radionice – modnog dizajnera i majstora frizera, a na drugoj polaznika različitih životnih dobi. Unutar same radionice tako će se povezati priča o pletenju odjeće i modnih dodataka te kose, za njih karakteristične tehnike, ali i metode reciklaže, odnosno stvaranja nečeg novog, originalnog i suvremenog od materijala koji nas okružuju i svima su nam dostupni. Temeljno načelo radionice je cjeloživotno učenje te razvoj ličnosti, međusobnog razumijevanja i komunikacije putem kreativnih aktivnosti.

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ciklus od sveukupno 15 različitih kreativnih radionica za građanstvo provode MUO, HDD i ULUPUH, a namijenjene su različitim dobnim skupinama polaznika (školarci, odrasli, treća životna dob).

Sažete biografije voditelja

Igor Galaš je modni dizajner rođen 1982. godine u Koprivnici. Završio je srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, Odjel dizajna tekstila. Diplomirao je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Dobitnik je mnogobrojnih domaćih i svjetskih nagrada i priznanja na polju modnog dizajna i dizajna ručnog pletenja. Sudionik brojnih skupnih i samostalnih izložbi. Član je ULUPUH–ove sekcije za oblikovanje odijevanja te HZSU-a. Predavao je na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu i Obrtničkoj školi u Križevcima, vodio je ljetnu školu i radionicu modnog dizajna u Križevcima – Likovni krug i radionicu božićnih ukrasa u Muzeju za umjetnost i obrt. Voditelj je radionice pletenja i reciklaže u HRT-ovoj emisiji Kod nas doma, u sezoni 2018/19.

Mario Treščec rođen je u Bjelovaru 1982. godine. Završio je srednju strukovnu školu, smjer frizer u Đurđevcu te je 2005. g. postao majstor frizer. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama. Član je ULUPUH-ove sekcije za oblikovanje odijevanja, Hrvatske obrtničke komore i Udruženja obrtnika grada Zagreba – sekcija frizera. Vodio je seminare i obuku polaznika srednje škole i odraslih na polju pletenja tradicijskih frizura i tradicijskih prepleta, član je žirija na majstorskim ispitima frizera i predavač Strukovne škole u Đurđevcu te mentor maturanata za završne radove.

Kontakt

Za sva pitanja slobodno nam se obratite na: cos@dizajn.hr ili 091 233 3360

Radionica se snima i fotografira za potrebe promidžbe projekta. Prijavom na sudjelovanje osoba daje pristanak za dokumentiranje. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri. Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.