Aktivizam, Nekategorizirano

Ovogodišnji Split Pride održat će se 23. lipnja pod motom ‘Hod za ljubav’

Vizual: Split Pride
Vizual: Split Pride

Osmi Split Pride održat će se u subotu, 23. lipnja. Organizatori/ce poručuju kako, kao i dosad, Pride tradicionalno započinje okupljanjem u Đardinu u 17.00 sati, dok službeni program počinje sat vremena kasnije formiranjem Povorke ponosa na izlazu iz Đardina, a zatim se kreće uobičajenom rutom, prenosi Crol.hr.

Split Pride je, ističu, politički protest kojem je cilj skrenuti pozornost na probleme s kojima se susreću vaši sugrađani, članovi obitelji, prijatelji, susjedi, radni kolege koji pripadaju jednoj manjini – LGBTIQ zajednici.

Split Pride je također i događaj koji progovara o različitosti, zagovara prihvaćanje identitetskog i rodnog izražavanja, zagovara seksualne slobode te se opire homofobiji, transfobiji i svakom obliku diskriminacije.

Organizatori/ce ističu kako ove godine žele progovoriti o važnosti prihvaćanja:

“Moto ovogodišnjeg Pridea je ‘Hod za ljubav’, zato što je lako osuditi onoga koji je drugačiji, a za ljubav treba uložiti truda. Željeli bismo poručiti koliko je važno uložiti trud potreban za razumijevanje, staviti se u položaj drugoga i pokušati jedan dan hodati u njegovim cipelama. Znamo da je puno lakše i jednostavnije ono što je nepoznato odmah u početku osuditi i odbaciti, ali ukoliko se uloži maleni napor za razumijevanje, prihvaćanje različitosti dolazi samo po sebi. A odmah zatim i ljubav.”

SplitPride18_vizual02Ovogodišnji Pride organizira ujedinjena splitska LGBTIQ scena koja se sastoji od nekoliko udruga i entuzijasta (Bitcherin, Flomaster, queerAnarchive i Rišpet) koja ovim putem želi pozvati što više ljudi da se solidarizira i pridruži se u povorci te bude dio njihove priče:

“Svjesni smo da puno naših sugrađana načelno podržava Pride, ali bi nam puno značila podrška u obliku dolaska na Pride jer bi uz veći broj sudionika naša poruka bila mnogo snažnija. Također pozivamo sve pripadnike LGBTIQ zajednice da izađu na Pride i založe se za svoja prava i vidljivost. Osim toga, Pride je zabavan”, kažu.

Isto tako, pozivaju sve koji su zainteresirani pomagati na radionicama ili za vrijeme same povorke da im se jave putem Faceboook stranice Split Pride ili stranice Rišpeta, Flomastera, Bitcherina ili queerAnarchivea. Svaka pomoć je dobro došla, a trenutačno im najviše treba volontera koji bi bili redari za vrijeme povorke.

Kroz ovaj mjesec su organizirali razne događaje objedinjene putem Qfestivala, a kroz naredne dane također nude razna događanja (radionice, predavanja, projekcije filmova) o čemu više možete saznati pogledom na program Qfesta.

Nakon povorke slijedi zabavni program, a potom i proslava na partyju u Klubu Kocka.