Hrvatska, Nekategorizirano

Performans “zelenih” protiv Energetskog i klimatskog plana Vlade

Aktivisti Zelene akcije i Greenpeacea upriličili su u petak pred Banskim dvorima performans protiv Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Vlade, koji će omogućiti nova istraživanja nafte i plina u većem dijelu Hrvatske i osuditi je na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima, prenosi Hina.

Aktivisti su performansom prikazali potpisivanje Plana između premijera Andreja Plenkovića i Dartha Vadera, kao predstavnika fosilne industrije. Time su simbolično pokazali da predloženi Plan vodi Hrvatsku na “mračnu stranu”, a ne na put brze tranzicije koja je potrebna kako bi maksimalno ublažili posljedice klimatskih promjena.

Povod za akciju je otvoreno javno savjetovanje o Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine, dokumentu kojim sve EU članice i potpisnice Pariškog sporazuma moraju predstaviti svoj desetogodišnji plan smanjenja emisija i konkretne mjere protiv klimatskih promjena.

“Vlada Planom želi dati alibi još jednom velikom ciklusu investicija u fosilna goriva i odgoditi prave mjere za ublažavanje klimatskih promjena nakon 2040. godine”, ustvrdio je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Uz nove infrastrukturne projekte na fosilna goriva, poput krčkog LNG terminala i Jadransko-jonskog plinovoda, Plan vrlo jasno pokazuje da projekcije proizvodnje nafte i plina rastu sve do 2040. godine. Hrvatska bi tada trebala već odavno temeljiti sve sektore na obnovljivim izvorima energije i biti nadomak potpunoj dekarbonizaciji.

“Postavljeni ciljevi tek su zanemarivo veći od toga da nastavimo po starom. Npr. cilj za udio obnovljivih izvora 2030. godine bez Plana bio bi nešto malo ispod 36 posto, uz Plan je nešto malo iznad 36 posto. Istovremeno Hrvatska sve do daleke 2040. zadržava ugljen, koji će u idućih 10 godina napustiti većina zemalja EU-a”, kaže Zoran Tomić iz Greenpeacea.

Vladin Plan ne referira se ni na najnoviji znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama o utjecajima povećanja globalnog zagrijavanja za 1.5 stupnja Celziusa na ljude i okoliš, po kojem države moraju hitno revidirati svoje klimatske politike i što prije napustiti korištenje fosilnih goriva.

Znanstvena zajednica je jasno poručila kako se korjenite promjene u svim sektorima moraju dogoditi u idućih 10 godina kako bismo zadržali porast globalne temperature ispod 1.5 stupnja Celziusa, naglašavaju Zelena Akcija i Greenpeace.

Udruge stoga pozivaju građane da se uključe u javno savjetovanje i pošalju komentare do 28. studenog, a svoje protivljenje štetnim klimatskim i energetskim politikama Vlade građani mogu iskazati dolaskom na “Globalni prosvjed za klimu”, koji će se održati u petak, 29. studenog, u 14 sati na Markovu trgu u Zagrebu.

(Hina)