Aktivizam, Nekategorizirano

Platforma 112: Oslobađanje Šešelja je nova nepravda za žrtve rata

"Tužni samo što se danas pokazalo da pravo i pravda nisu istoznačnice".
“Tužni samo što se danas pokazalo da pravo i pravda nisu istoznačnice”

Uz natpise “Sramota za sud”, “Solidarnost sa žrtvama rata”, “Poraz za pravdu”, “Nepravda za žrtve”, “Hrtkovci”, “Vukovar”, “Sarajevo”, “Brčko” i druge, članovi Platforme 112 i Centra za žene žrtve rata, uz potporu Žena u crnom iz Beograda, poslijepodne su prosvjedujući stajali na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića te upozorili da je presuda Haaškog suda izrečena Vojislavu Šešelju razočarala velik dio javnosti u regiji, a posebice žrtve zločina za koje je Šešelj optužen.
Izražavajući solidarnost sa svim žrtvama rata, Martina Horvat rekla je u ime Platforme 112 kako je oslobađajućom presudom Šešelju ponovno nanesena nepravda žrtvama rata i njihova dodatna viktimizacija. Izrazila je nadu da će u žalbenom postupku ta presuda na kraju biti promijenjena te da će nepravda prema žrtvama rata biti ispravljena.

“Tužni samo što se danas pokazalo da pravo i pravda nisu istoznačnice te da sustav katkad zna iznevjeriti žrtve koje su i predugo čekale barem osnovnu moralnu satisfakciju koju ovom presudom nisu dobile, nego su dobile poniženje”, istaknula je Horvat.

Izrazila je i zabrinutost da bi se ta presuda mogla negativno iskoristiti jer se u njoj, kako je rekla, relativizira govor mržnje i sva zla koja je prouzročila ta retorika.

“Ovakva relativizacija govora mržnje i nacionalističkog govora može potaknuti nastavak takvog govora i u Hrvatskoj i u regiji, što nikako ne bismo željeli”, rekla je.

Pozvala je građane na otpor takvom načinu razmišljanja te da kao društvo pokažemo da želimo izgrađivati mir u Hrvatskoj i regiji. Ističući da im potporu daju i nevladine organizacije iz BiH i Srbije, Horvat je rekla kako ne žele da retorika mržnje prođe, nego žele izgraditi društvo mira.
Platforma 112 posebno podsjeća predstavnike institucija i političare na odgovornost koju imaju prema svim građanima i građankama. Poziva ih i da reagiraju na govor mržnje, da se od njega ograde i da ne pridonose podizanju tenzija.

Izvor: HINA