Hrvatska, Nekategorizirano

Pokrenuta je peticija kojom se traži dostojanstvena plaća ‘za ljude koji nikad ne napuštaju svoja radna mjesta’

Roditelj-Njegovatelj-Placa1Roditelji djece s teškoćama i osoba s invaliditetom većinom žive u siromaštvu i socijalnoj izolaciji, ne mogu koristiti pravo na bolovanje ili godišnji, a često nemaju mogućnosti ni otići liječniku za sebe, a kamoli biti bolesni.

Na stranici Peticija24.com roditelji njegovatelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom pokrenuli su peticiju kojom traže plaću umjesto socijalne naknade koja iznosi 2500 kuna. A angažirani su 24 sata dnevno, svaki dan u tjednu, svaki dan u godini!

Roditelji njegovatelji ističu kako iznos od 2500 kuna ne samo da ne može pokriti osnovne životne potrebe obitelji u kojoj je dijete s višestrukim oštećenjem zdravlja, već je i ponižavajući za svaku osobu suočenu s takvim životnim izazovima.

Pored toga, roditelji njegovatelji većinom žive u siromaštvu i socijalnoj izolaciji, ne mogu koristiti pravo na bolovanje ili godišnji, a često nemaju mogućnosti ni otići liječniku za sebe, a kamoli biti bolesni. Ljudi su to kojima je narušeno psihofizičko zdravlje. S plaćom u kategoriji socijale, roditelji njegovatelji nisu kreditno podobni niti u slučajevima kada moraju djetetu osigurati neko od preskupih pomagala i rehabilitacije, i tome slično.

Roditelji njegovatelji stoga od ministrice Murganić hitno zahtijevaju:

– Njegovateljima osigurati plaću umjesto socijalne naknade;

– Plaću u visini koja će osigurati dostojanstven život njegovateljima i njihovim obiteljima, suzbiti siromaštvo i socijalnu isključenost (minimalan iznos plaće medicinske sestre u prvoj smjeni);

– Od Ministrice zahtijevamo posebnu pažnju za njegovatelje vitalno ugrožene djece i njegovatelje dvoje i više djece s teškoćama u razvoju s ciljem osiguravanja prikladne visine plaće (minimalan iznos plaće medicinske sestre intenzivne skrbi).

Peticiju možete potpisati na linku Peticija24.com.

Anita Blažinović, In-portal