Aktualno, Nekategorizirano

Poziv na tribinu “Ne damo naše godine” – #67jepreviše

57585071_2195383293889628_2273761312909557760_oOrganizacije civilnog društva Mreža mladih Hrvatske, BRID – Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju vas na tribinu “Ne damo naše godine”, u srijedu 24. travnja u 10.30. sati u dvorani Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb), kojom će pružiti podršku inicijativi “67 je previše” – poručile su udruge u priopćenju.

Mirovinska reforma, osim dodatnog opterećenja koje stavlja na leđa radnika i radnica u lošijim uvjetima rada te posebno pogađa žene i utječe na položaj mladih u Hrvatskoj, ali i drugih skupina u nesigurnim uvjetima rada kao i na masovna iseljavanja radno sposobnog stanovništva iz Hrvatske. Pitanje mirovina zajednička je briga cijelog društva te svaka promjena u mirovinskom sustavu, ako se ne uzmu u obzir u obzir sve uključene skupine, može imati dalekosežne i destruktivne posljedice po cijelo društvo. Na tribini će biti riječi o tome kako recentne promjene u mirovinskom sustavu utječu na položaj određenih skupina u društvu, njihovu poziciju u radu, ali i uvjete života u kasnijim godinama.

Naime, novi Zakon o mirovinskom osiguranju koji je krajem prošle godine Sabor izglasao tankom većinom i bez adekvatne javne rasprave  između ostalog:
povisio uvjet dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina, nametnuo dodatnu penalizaciju za prijevremeni odlazak u mirovinu (nakon 35 godina staža)
ukinuo stimulaciju za radnike/ce koji ostaju raditi nakon navršenih 41 godinu staža

Inicijativa 67 je previše stoga se zalaže za promjenu zakona odnosno za povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina. Inicijativa “67 je previše” od 27. travnja do 10. svibnja će prikupljati potpise za raspisivanje referenduma na kojem bi građani imali prilike izjasniti se o sindikalnom prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Udruge koje podržavaju inicijativu za referendum o mirovinskoj reformi ističu kako se Vlada ovakvu reformu plasira kao ekonomsku nužnost, iako je ona isključivo politička odluka.

Vlada se ne bavi na adekvatan način ključnim problemima koji utječu na mirovinski sustav – visinom plaća, zaposlenošću, radnim uvjetima, prekarnošću, sivom ekonomijom, propustima napravljenim uvođenjem drugog stupa, povlaštenim mirovinama, lošim upravljanjem sustavom mirovina, nego svu odgovornost prebacuje na građane. Stavove udruga o mirovinskoj reformi pročitajte ovdje.

Udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju – BRID, Centar za mirovne studije, Mreža mladih Hrvatske , Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju sve da podrže referendumsku inicijativu “67 je previše” i da dođu na tribinu kojom poručuju: Ne damo naše godine!