Nekategorizirano, Stajališta

Prestanimo hraniti čudovište od plastike!

1530213224.8862

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, postaje sve veći globalni pokret. Na taj dan, ali po mogućnosti i ostalih 364 dana u godini, ne kupujte i ne koristite plastične proizvode kako bismo smanjili naš plastični otisak. To se posebno odnosi na plastične proizvode za jednokratnu uporabu – vrećice, slamke, štapiće za uši, čaše, pribor za jelo ili hranu u suvišnim plastičnim omotima, ističu na portalu Ekovjesnik.

Koristimo ih kraće od 25 minuta

Podugačak je popis plastičnih proizvoda koji danas predstavljaju najveći uzrok onečišćenja okoliša – naših mora, tla i pitke vode te ugrožavaju živote brojnih morskih vrsta, ali i zdravlje ljudi.

Većina nas ih svakodnevno koristi, a posebno tanke plastične vrećice koje nam daje gotovo svaki trgovac kod kojeg kupujemo. Bilo da kupujemo namirnice ili odjeću, sigurno je da ćemo iz trgovine izaći barem s jednom plastičnom vrećicom, a kada stignemo kući vjerojatno ćemo ih ubrzo i bez prevelikog razmišljanja baciti, kao i svu ostalu jednokratnu plastičnu ambalažu. Jeste li ikad razmišljali što se događa sa svim tim plastičnim vrećicama i koliko ih svatko od nas baci tijekom samo jedne godine?

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda, posebice o okolišnim problemima koje uzrokuje ovaj najpopularniji i najčešće korišteni proizvod za prijenos stvari. Vrećice koje dobijemo ili kupimo od trgovaca u maloprodaji koriste se obično kraće od 25 minuta, a zatim završavaju u otpadu. Možda kao otpad nestaju iz naših domova, ali nažalost ne i s našeg planeta!

Za razgradnju jedne vrećice više od sto godina

Procjenjuje se kako se u svijetu godišnje koristi preko 500 milijardi plastičnih vrećica, a zbog velikih troškova recikliranja velik dio njih na kraju završi u prirodi. O štetnosti plastičnih vrećica za okoliš najbolje svjedoči podatak da je za razgradnju jedne vrećice potrebno više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje.

Iako se plastični materijali koriste tek od 50-tih godina prošlog stoljeća, čovječanstvo je dosad uspjelo stvoriti čak pet otoka usred oceana sačinjenih od plastičnog otpada. Prema tvrdnjama znanstvenika, otpad koji je pronađen i na najudaljenijoj točki svijeta, čak 1.451 nm od najbližeg kopna, može potjecati iz područja udaljenih tisućama kilometara. Prema najnovijem izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) plastika danas predstavlja 95 posto ukupnog otpada koji pluta našim Sredozemnim morem i taloži se na njegovim obalama, a kao i u drugim morima i oceanima, njegov velik dio čine upravo plastične vrećice.

Dovoljna je jedna jednostavna odluka

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica pruža nam priliku da osvijestimo sami sebe i druge u našoj okolini kako svaka vrećica kojom raspolažemo uvelike utječe ne samo na naš okoliš, živote i zdravlje te naraštaje koji dolaze, već i na brojne životinjske vrste koje ozljeđujemo, gušimo i često ubijajmo našim plastičnim otpadom.

Postoji mnogo dobrih načina kako se možemo uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, a najlakši zahtijeva tek jednu jednostavnu odluku – već danas prestanimo koristiti plastične vrećice i u trgovine počnimo nositi isključivo platnene vrećice koje se mogu ponovno upotrijebiti.

Ukoliko želite postati aktivniji borac za zaštitu okoliša na internetskim stranicama plasticbagfreeday.org i plasticfreetuesday.com pronađite savjete kako sami ili s drugima možete pomoći pri organiziranju aktivnosti zaštite okoliša, volontirati na raznim događajima i povezati se s istomišljenicima diljem svijeta i podijeliti s njima vlastita iskustva.

Bez aktivnijeg uključivanja u rješavanje aktualnog problema onečišćenja plastičnim otpadom, budući naraštaji morat će se baviti ogromnim količinama plastičnih vrećica i drugog plastičnog otpada u svjetskim rijekama, morima i oceanima. Problem je već sada dosegao takve razmjere da se i čak pijesak na plažama sastoji od komadića plastičnog otpada.

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica od 2.-7. srpnja 2018. organizira „Tjedan bez plastike“. U sklopu tjedna održat će cijeli niz aktivnosti s ciljem edukacije građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda i promocije održivih i dostupnih alternativa, kao i utjecaja na nositelje vlasti kako bi unaprijedili legislativu čime bi se smanjila proizvodnja i potrošnja štetnih plastičnih proizvoda.

Hodogram aktivnosti “tjedna bez plastike”:

PONEDJELJAK, 2.7.
Radionica izrade platnenih vrećica u suradnji sa zadrugom HUMANA NOVA; Frankopanska 1, 18h

UTORAK, 3.7.
Performans „Koliko dugo možemo izdržati?“ i press konferencija za medije; Glavni kolodvor, 10h
Mobilni edukativni štand – podjela platnenih vrećica i info materijala; od Glavnog kolodvora do Trga bana Jelačića, 10:30-12h
Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic; FB i Instagram Zelene akcije

SRIJEDA, 4.7.
Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic; FB i Instagram Zelene akcije
Akcija skupljanja otpadnog tekstila; Frankopanska 1, 10-17h

ČETVRTAK, 5.7.
Projekcija filmova (Bag it, Open your eyes); Art Park, 21h
Tribina (Humana Nova, Freewa, Špeceraj, Zero Waste Croatia Lifestyle, Break Free From Plastic Movement, Prijatelji životinja TBC, Incite Code TBC); Art Park, 19:30h
Online kampanja #mogubez #breakfreefromplastic; FB i Instagram Zelene akcije

PETAK, 6.7.
Izložba fotografija plastičnog otpada i održivih rješenja; Frankopanska 1, 11-17h

Jednokratni plastični materijali poput plastičnih vrećica, boca, slamki, plastičnih pakiranja, štapića za uši te posudica, tanjura i pribora za jelo, danas su najveći zagađivač okoliša, godišnje ubijaju velik broj morskih životinja i ptica te stotinama godina zagađuju naša mora, tlo i pitku vodu.

To je neodrživ odnos prema okolišu i društvu, što je napokon prepoznala i EU nedavnim donošenjem Strategije za borbu protiv plastike te predlaganjem EU Direktive o jednokratnoj plastici. Sukladno tome, u Hrvatskoj će se, primjerice, do 2025. potrošnja plastičnih vrećica morati smanjiti za 10x u odnosu na danas, a postoje i brojne druge obaveze smanjenja jednokratnih plastičnih materijela koje iziskuju hitnu akciju na svim razinama.

Hitno se mora smanjiti potrošnja i proizvodnja plastičnih vrećica i ostalih plastičnih materijala za jednokratnu uporabu te stimulirati uporaba okolišno prihvatljivih alternativa. To se odnosi na platnene vrećice, košare i cekere koji se mogu višekratno upotrebljavati jednako kao i staklene i alu boce za piće. Tu spadaju i kompostabilne vrećice, ambalaža, pribor za jelo i štapići za uši te ostali materijali koji se mogu ponovno uporabiti ili kompostirati za razliku od štetnih jednokratnih plastičnih materijala.

Aktivnostima u sklopu ovog tjedna želimo pokazati građanima da postoji okolišu prihvatljiva alternativa za jednokratne plastične materijale te izvršiti pritisak na nositelje vlasti da hitno osiguraju provedbu brojnih mjera koje bi građane demotivirale od korištenja, a proizvođače od proizvodnje plastičnih materijala za jednokratnu uporabu.

Sve aktivnosti su besplatne.