Hrvatska, Nekategorizirano

Zelena akcija: Sve je više mikroplastike u hrani završava na našim tanjurima

Udruga Zelena akcija u petak je na Glavnom kolodvoru održala performans kojim su htjeli upozoriti građane, trgovce i Ministarstvo zaštite okoliša na štetnost plastike u našem okolišu, koja u obliku mikroplastike u hrani sve više završava na našim tanjurima.

“Danas je Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, građane pozivamo da prestanu koristiti jednokratne plastične proizvode. Isto tako pozivamo Ministarstvo da što prije donese zakonske mjere koje bi utjecale ne samo na potrošače nego i proizvođače plastike, a isto tako i na trgovce”, rekao je novinarima voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije Marko Košak.

Upozorio je kako plastika ima višestruki štetan utjecaj na okoliš, životinje, gospodarstvo i klimatske promjene, a nedavno je jedno znanstveno istraživanje pokazalo da plastika šteti i ljudskom zdravlju.

“Sve se više plastike nalazi na našim tanjurima, mikroplastika koja nastaje kada se plastični proizvodi razgrađuju završava u našoj hrani i vodi, to ima dugoročno štetne posljedice po ljudsko zdravlje”, naglasio je Košak.

Građane je pozvao da prestanu koristiti jednokratne plastične vrećice, štapiće za uši, slamke, plastične boce i čaše, pribore za jelo te plastične tanjure, uz naglasak da svi ti proizvodi imaju svoje alternative.

“Čak je i EU prepoznala da plastika ima veliki utjecaj na okoliš te je donijela direktivu o smanjenju određenih proizvoda. Ta direktiva se mora primjenjivati u državama članicama od sredine iduće godine. Naše Ministarstvo zaštite okoliša vrlo je inertno po tom pitanju, još uvijek, od prosinca 2018., nisu prenesene mjere iz direktive u hrvatsko zakonodavstvo”. upozorio je Košak.

Pozvali su Ministarstvo zaštite okoliša “da se pokrene i probudi” te da ne čeka krajnji rok. “Neke mjere koje već postoje nisu ispoštovane, a tu je i problem monitoringa, inspekcija i nadzor su vrlo loši, pozivamo da se i to promijeni”, kaže Košak.

Najavili su niz aktivnosti u srpnju pod nazivom “Srpanj bez plastike”, poput edukacija građana ili pritiska na Ministarstvo i trgovce da se smanji količina plastike u okolišu.

“Jadransko more je proglašeno jednim od tri najzagađenijih mora u Europi baš zbog količine mikroplastike koja se u njemu nalazi”, upozorio je Košak. (Hina)